Посланик Анатолий Макаров: България остава в плановете на Русия за „Турски поток“

„Русия не може да забрани на България да разположи военна база на НАТО край черноморските си пристанища, но ако това се случи, отношенията между двете страни ще охладнеят.“ Това заяви пред журналисти руският посланик у нас Анатолий Макаров.

По думите му ситуацията би се влошила сериозно, ако по българското Черноморие бъдат разположени ракети с малък и среден обсег, насочени към Русия.

Посланик Макаров изрази надежда, че до такъв вариант няма да се стигне.

„България остава в плановете на Русия за маршрута на енергийния проект „Турски поток““, посочи още руският дипломат. Възможно е президентът на Русия Владимир Путин да посети страната ни през 2019-та година, когато се навършват 140 години от установяването на дипломатически отношения между Русия и България.

„Право на София е да разреши или не разполагането военна база на НАТО крайчерноморските си пристанища във Варна и Бургас“, заяви посланик Анатолий Макаров, цитиран от Дарик.

„Мислите ли, че можем да ви забраним подобно нещо. Как си го представяте? Не можем да ви забраним това, защото вие сте член на Организацията Северноатлантическия договор, на НАТО и решения, които се приемат в Брюксел, се изпълняват в София. Така е устроено взаимодействието в рамките на НАТО“, обясни той.

Руският посланик призна, че е чувал за предложението за изграждане на натовска база край Варна или Бургас и предупреди: „Не мисля, че подобно решение ще внесе топлина в нашите отношения. НАТО е структура, за съжаление настроена срещу Русия. Това е очевидно. Приближаването на НАТО към границите на Русия също е очевидно. Забелязваме и това.“

„Ако по Българското Черноморие бъдат разположени ракети с малък и среден обсег, насочени срещу Русия, то това вече би било сериозно, много сериозно. Надявам се, че няма да се стигне до там, че ще намерим някакво решение“, подчерта Макаров.

България остава в плановете на Русия за маршрута на „Турски поток“, обяви руският посланик, отбелязвайки, че проектът е ключов и приоритетен за страната му. Запитан дали има промяна в маршрута след срещата на Путин и Алексис Ципрас в Москва, посланикът заяви, че планът остава, както са го обявили руснаците, а именно – през България. Макаров посочи, че няма официална информация, че тръбата ще се пренасочи от Турция към Гърция за Италия. Все пак, по думите му, варианти не липсват и лично той не изключва нито един от тях.


image0 (9K)