Посланикът на Иран в Стара Загора: В България стъпих в Рая

Посланикът на Ислямска република Иран у нас Сейед Мохаммад Джавад Расули днес е на посещение в Стара Загора.

Негово превъзходителство е отскоро на този пост в България. Той има зад гърба си над 35-годишен стаж в областта на дипломацията. Твърди, че с идването си тук е стъпил в Рая.

Стара Загора е първият град извън столицата, който посещава. „Започвам от Стара Загора, защото вече имаме установено много добро сътрудничество с вашата ТПП. Целта ми е да се запозная с потенциала на областта и възможностите за сътрудничество и търговия. Иран е държава с население от 80 млн. души, което е добра предпоставка за присъствие на български продукти на иранския пазар“, каза посланикът.

Областният управител на Стара Загора Гергана  Микова запозна госта с икономиката на Старозагорска област, по-важните исторически и туристически забележителности в региона. Тя покани Негово превъзходителство на Празниците на розата в Казанлък през пролетта на следващата година.

Също като България Иран е известен с розопроизводството си. Там се произвеждат 90 процента от розовата вода в света. Г-н Расули заяви, че организирането на общ форум на български и ирански розопроизводители и преработватели би било полезно и за двете страни. Областният управител предложи домакин на бизнес срещата да бъде столицата на розите Казанлък и тя да се проведе в началото на следващата година.

След срещата в Областна администрация иранският гост се запозна с експозицията в Музея на религиите.

По-късно той посети Търговско-промишлена палата – Стара Загора и се срещна с председателя на Палатата Олег Стоилов и зам.-председателя Красимира Соколова. На срещата иранският посланик беше запознат с развитието на икономиката в област Стара Загора и получи Икономически годишник на региона Стара Загора. Високия гост беше информиран за дългогодишното партньорството на Старозагорската палата с Палатата на търговията промишлеността, мините и земеделието на провинция Лорестан . Бяха обсъдени и възможности за бъдещото развитие на отношенията между двата региона, в партньорство с Ирано-Българската бизнес асоциация .

На последвалата работна среща с бизнеса, г-н Расули оцени високо потенциала за развитие на търговско-икономически отношения с Иран в контекста на сложната политическа обстановка в света и в Близкия Изток. Годишният стокообмен между двете страни сега е около 100 млн. долара, а според посланика, има реални възможности да бъде 4-5 млрд. долара. На срещата представители на фирми от различни сектори, желаещи да развиват търговски отношения с Иран, разказаха за себе си и за своите очаквания. Г-н Расули ги увери, че ще получат пълно съдействие от иранското посолство за намиране на насрещни партньори. На срещата присъстваха деканът на Аграрен факултет към Тракийски университет доц. Димитър Панайотов и проф. Живко Кръстанов от Земеделски институт, които също получиха обещание за съдействие за осъществяване на отношения с аналогични ирански институти.


image0 (9K)