Поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай, прогнозират експерти

Поскъпване на всички стоки, произвеждани в Китай, прогнозира в интервю за БНР Стефан Наги от базирания в Токио Международен Християнски университет. Експертът по китайска икономика е категоричен, че скоро търговският конфликт няма да бъде прекратен, а това ще нанесе удар по потребителите в целия свят.

[ad id=“225664″]

„В момента Китай е центърът на световната производствена мрежа. Много продукти се внасят в държавата, там се влагат в определени крайни продукти и те се изнасят обратно в чужбина. Всяка нова наложена тарифа, оскъпява тези продукти. Това означава, че потребителите или ще спрат да купуват тези продукти, или поне ще купуват по-малки количества от тези продукти. Тук идва и следващата последица – китайската икономика ще започне да се забавя“, каза той.

[ad id=“263680″]

„Китай обаче от поне 20 – 25 години формира огромна част от световната икономика и това означава, че ако започне да забавя растежа си, това ще се отрази на много държави, които са силно зависими от нея – например – Южна Корея и Австралия. Те ще бъдат първите, които ще пострадат, защото Китай няма да ползва толкова много от техните ресурси. Следващият ефект ще бъде върху Япония, която е много голям търговски партньор на Китай. Няма да закъснее и ефектът върху западните държави. Така че търговската война между Съединените щати и Китай е предизвикателство за целия свят и със сигурност ще има ефект в глобален мащаб“, добави експертът.

[ad id=“238430″]

Наги е категоричен, че търговският конфликт между Съединените щати и Китай ще има много по-сериозни последици за всички потребители от напрежението между Брюксел и Вашингтон по същия въпрос.


image0 (9K)