Посетете мястото, където Вазов е написал най-живописните си творби

Ако искате да се заредите с красотите български почти колкото Патриарха на българската литература Иван Вазов, посетете „Вазовата екопътека“, която става все по-популярна туристическа дестинация.

Ще останете очаровани от красотата на Врачанския Балкан.

[ad id=“225664″]

Единствено по „Вазовата екопътека“ може да се стигне до водопада „Скакля“. В първоначалния си вид тя е направена през 1972 г. с труда на местното население. Официално е открита на 29 април 2007 г. Добавено е нощно осветление на всеки 5 метра по ръба на скалния венец при село Заселе. Направени са мостове, оборудвана е с кошчета за боклук, пейки, беседки и информационни табла.

Любопитно за пътеката е, че там Иван Вазов пише едни от най-живописните си произведения, сред които „Дядо Йоцо гледа“ и „Из мала Стара планина“.

Тя е създадена по идея на Станимир Тодоров през 70-те години.

Водопадът „Скакля” се намира на едноименната река, спуска пръските си от местността „Варо” в източната част на планината Понор, в землището на село Заселе. Дъното на долината на реката се затваря от внушителен подковообразен варовиков венец, висок 120 м. Долината над водопада е заета от Заселските ливади. Малко по на север се намира скалата Черният камък.

[ad id=“263680″]

За да се разходите по „Вазовата екопътека”, можете да тръгнете от две отправни точки – село Бов и село Заселе. Дължината ѝ е около 1 час и 30 минути.


image0 (9K)