Посветените учители: Има 7 главни неща, които трябва да пазим в тайна

Какво трябва до пазим задължително в тайна. Съвети на индийски духовни учители

[ad id=“225664″]

Ако искате да сте щастливи и спокойни, то винаги внимавайте какво говорите. Защото казаното може понякога да навреди на благополучието ни. Индийските мъдреци смятат, че има седем главни неща, за които не трябва да се говори, а да се държат в тайна от всички.

Първото, което трябва да държим в тайна, казват те, това са нашите бъдещи планове. Не трябва да говорим за тях докато не се изпълнят. Някои от тях далеч не са идеални, в тях има доста слаби места, по които може да удари всеки недоброжелател и да ги разруши с лекота.

Второто, което съветват Учителите е да не споделяте тайната на своята благотворителност. Доброто дело – това е рядкост в този лош свят и именно затова трябва да си пази като зеницата на окото ни. Не се хвалете с добрите си дела. Гордостта ще премахне цялото добро, което е дошло в резултат на тази благотворителност.

[ad id=“263680″]

Третото, което не трябва да разпространявате, според мъдреците – своята аскетичност, пост. Не разказвайте наляво и надясно за вашите ограничения в храненето, съня, сексуалните ограничения и т.н. Ограниченията и поста принасят полза, само ако се съчетават и с емоционални такива.

Четвъртото, за което трябва да помълчим – това е за своя героизъм и мъжество. Някой получава външни изпитания, друг- вътрешни. Външните изпитания са видни, затова за тях хората получават награди, но преодоляването на вътрешните – никой не забелязва, затова и наградите не се присвояват.

Петото, което не трябва да се разпространява– това са духовните знания. Духовните знания имат различни нива и трябва да се разкриват само при достижение на определено ниво на чистота на съзнанието. Основната грешка, която допуска начинаещият носител на истината е желанието да сподели по-висока степен на познание, което вместо да донесе добро на човека, може повече да го обърка или дори изплаши.

Шестото, което не си струва да споделяме с другите – да говорим с другите за домашните си конфликти и въобще за семейния си живот. Запомнете, колкото по-малко говорите за семейния си живот, толкова повече той ще бъде по-добър и стабилен. А скарването с партньора – това просто е избавлението от негативната енергия, която се е натрупала в процеса на общуването.

[ad id=“236993″]

Седмото, за което да не говорим – лошите думи, които сме чули от някого. Да изцапаш обувките си с кал е едно, но да замърсиш съзнанието си – друго. И човекът, който прибирайки се в къщи разказва всичко, което е чул от някой глупак навън, по нищо не се отличава от човека, който се е прибрал в къщи и не е събул мръсните си обувки.


image0 (9K)