Португалия преизбра президента си, но потвърди и възхода на крайната десница

Португалия преизбра досегашния си дясноцентристки президент, но потвърди и възхода на крайнодесни сили в страната, предадоха информационните агенции. В неделя Марсело Ребело де Соуза спечели с 60.7% от гласовете.

Изборите се проведоха при 40% избирателна активност, която се смята за ниска в Португалия и се обяснява включително с пандемията от коронавирус. В събота властите съобщиха за рекорден брой от 274 смъртни случая за денонощие, както и за над 15 000 новозаболели.

Вторият в надпреварата беше социалистката Ана Гомез, която получи около 13% от гласовете. Тя задмина крайнодесния кандидат Андре Вентура само с около един процент. Крайната десница определи това като исторически резултат.

Вентура, който е адвокат по професия, основа партията си „Стига!“ (Chega!) през април 2019 г. Половин година по-късно той стана първият представител на крайнодясната формация в португалския парламент, като получи 1,3% от гласовете на парламентарните избори. Дотогава Португалия беше от малкото държави в Европа без крайнодясно влияние в законодателната власт.

В неделя вечерта дясноцентристкият президент Марсело Ребело де Соуза благодари на гласоподавателите за преизбирането си, и отдаде почит на жертвите на пандемията.

Ролята на президента в Португалия не е само символична. Държавният глава има влияние над външната политика и е главнокомандващ на армията. Той има правото да разпуска парламента и да налага вето на приети закони.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)