Порошенко: Случаят „Скрипал“ ще се отрази на изграждането на „Северен поток-2“

Украинският президент Петро Порошенко смята, че инцидентът в Солсбъри с бившия руски шпионин Сергей Скрипал ще има последствия при реализирането на проекта за газопровода „Северен поток-2“, предава Нова телевизия.

[ad id=“225664″]

„Убеден съм, че нападението с използване на отровно вещество в британския град Солсбъри ще има последствия за „Северен поток-2“, заяви президентът Порошенко в публикувано интервю в германската медийна група „Функе“, цитирано от телевизията. Порошенко заяви, че отношението към проекта „трябва да бъде преразгледано от политически, икономически и етични съображения“.

Порошенко отбеляза, че при реализирането на „Северен поток-2“ поради намаляване на транзита на газ Киев ще губи годишно около 2 млрд. долара. „Освен това „Газпром“ може рязко да съкрати доставките на газ от Европа на Украйна, което може да доведе до отслабване на страната ни“, твърди държавният глава.

[ad id=“263680″]

До момента разрешение за строителството и експлоатацията на газопровода е издадено само от Федералната служба за навигация и хидрография на Германия. Сега следва проектът да получи разрешение от националните регулатори на още четири държави, през чиито територии ще преминава тръбата – Русия, Финландия, Швеция и Дания.


image0 (9K)