Порошенко извънредно в 14 часа днес

Президентът на Украйна отмени военното положение в 10 области на страната, заяви самият той на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана (СНБО) на 26 декември, пише онлайн изданието на вестник „Украинская правда“, цитирано от „Фокус“.

„Сега, в 14 часа (съвпада с българското време), се прекратява военното положение. Това е мое принципно решение. То се основава на анализ на всички съставящи на текущата ситуация със сигурността на страната“, заяви държавният глава.

Порошенко констатира, че „ситуацията около страната не се е променила много“. „ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество на Европа) потвърди данните на нашето разузнаване, в района на Луганск са намерени скрити системи за реактивен огън „Град“, увеличено количество артилерия и не са оттеглени танковете. Не е намаляло и и военното присъствие на Русия в Азовско море“, заяви президентът на Украйна.

В същото време Порошенко обясни отмяната на военното положение с приближаването на президентските избори в страната. „Искам да подчертая, че руската заплаха не е изчезнала. Ще бъда откровен с вас, ако не бяха изборите, ние бихме поискали от Върховната рада да продължи това военно положение“, заяви той.

 „Защо решавам да не продължа военното положение? Защото имаме две заплахи: от една страна – заплахата от пряка военна агресия, а от друга – заплахата за настъпление срещу демократическите права и свободи на гражданите“, отбеляза украинският президент.

Въпреки това, по думите на Порошенко, по време на военното положение отбранителните способности на въоръжените сили на Украйна и други звена на отбранителния сектор „са получили съвсем друго измерение“. „Свършена е много работа за съкращаване на сроковете за създаване на бойна координация, за доукомплектоване за сметка на резерва от първия призив и за модернизацията на въоръжението и военната техника от цялото общество. Хората трябва да знаят какво е направено за този месец и как бяха засилени отбранителните възможности на държавата“, заяви още държавният глава.


image0 (9K)