Порои заляха много места в България, като две деца едва не се удавиха

Порои заляха Добричко, Драгоман, Варна, като две деца едва не се удавиха

В Драгоман, където са отчетени 10 л/кв. м, са паднали най-много валежи. Това съобщи „Фокус“, цитирайки експерти от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

За последните  часове се изля доста дъжд на различни места в страната.
9 л/кв. м са паднали в Кнежа, по 7 л/кв. м в Благоевград и Враца, 5 л/кв. м в Ловеч.

Малко по-малко – по 4 литра са паднали в Монтана, Оряхово, Лом, Русе и Свищов. Около 3 литра в Кюстендил, както и на връх Мургаш са паднали за времето от 9.00 до 15.00 часа. В София са отчетени 5 л/кв. м.

Във Варна, където през нощта бяха паднали най-много валежи на квадратен метър – 32 литра, днес не са регистрирани такива, но се срути мост от пороите.

В следобедните часове днес в София падна градушка.

Кошмарна нощ заради пороя преживяха жителите на добричките села Одърци и Батово. Две деца на 9 и 13 години за малко не се удавиха в дома си, десетки къщи са пострадали, а щетите са за хиляди левове.
Пороят ударил село Одърци със 120 литра на квадратен метър. Дворът на Георги започнал да се пълни с вода и с жена му излезли да изгребват, а децата останали вътре. Те започнали да крещят и се наложило родителите да счупят прозореца, за да ги извадят, защото вратата заяла.

Осем са пострадалите къщи в Одърци. В дома на Станка и Васил наводнението е трето поред в последните няколко години. Хората се страхуват от следващия дъжд.

Според кметовете на Одърци и на Батово спасението е в нов отводнителен канал, чието изграждане са поискали преди три години, но без резултат, предаде Нова ТВ.


image0 (9K)