Порожанов: Чума има – това сочат всички лабораторни изследвания

„Не може да чакаме някои животни да започнат да се разболяват и да умират, за да започнем да действаме. Няма ваксина срещу тази болест. Ние сме първата държава от ЕС, в която се разпространява тази чума“, посочи министърът на земеделието Румен Порожанов по БНТ.

[ad id=“225664″]

„Опозицията има право да търси отговорност и отговори на въпросите, но трябва да говорим по същество. Чума има и тя е потвърдена от всички лабораторни изследвания.“, посочи той в отговор на обвиненията на лидера на БСП Корнелия Нинова, че към момента няма доказани случаи на чума по животните.

„Днес се проведе първо заседание на оперативния щаб. Взехме решение утре да се срещнем с всички председатели на парламентарните групи в НС, за да обясним ясно и точно цялата ситуация. Надявам се г-жа Нинова дойде, а не само да хвърля обвинения в медиите. Мерките са ясни – при доказване на чума трябва да има евтанизиране на животните“, обясни Порожанов.

[ad id=“263680″]

„Не мисля, че от БАБХ са предприели неадекватни мерки. Напротив. Реакцията им е абсолютно адекватна. Не може да чакаме някои животни да започнат да се разболяват и да умират, за да започнем да действаме. Няма ваксина срещу тази болест. Ние сме първата държава от ЕС, в която се разпространява тази чума и е нормално европейски чиновници да дойдат и да се запознаят със ситуацията“, категоричен беше аграрният министър.

„Нашата цел е да спрем разпространяването на болестта. Знаех за действията на БАБХ. Направени са срещи на областно ниво с кметове и фермери. Може би БАБХ са допуснали грешка, че не са обяснали достатъчно добре, че всички животновъди ще бъдат обезпечени. Тук има липса на комуникация. Днес вече насочихме първите пари за селата Кости и Воден. Обезщетенията ще са адекватни“, обеща министърът.

[ad id=“236999″]

„Някой се опитва да нагнетява напрежението. Нормално е да има обществено недоволство, защото евтанизирането на животни не е най-приятното нещо. Разбирам баба Дора, но животните й ще бъдат евтанизирани. Такива са правилата. Тя ще бъде обезщетена напълно. Не мога да кажа в кои други села предстои евтанизация. Ще изчакам одита и тогава ще преценя за оставката на директора на БАБХ“, завърши Румен Порожанов.


image0 (9K)