Порожанов: Отрицателни са пробите за африканска чума по свинете около Тутраканци

Заразата най-вероятно е дошла чрез фураж, казва министърът на земеделието

[ad id=“225664″]

„Отрицателни са пробите за африканска чума по свинете от 3-километровата зона около Тутраканци.“ Това каза министърът на земеделието и храните Румен Порожанов в предаването „Агросвят“ по Дарик за африканската чума по свинете. Той припомни, че първото огнище на африканска чума по свинете е било открито в село Тутраканци, община Провадия.

По думите му първите проби, които са взети в 3-километровата зона на огнището, а именно от село Бозвелийско са излезли. „Няма положителни проби от тези, които са взети в Бозвелийско“, каза министър Порожанов. По думите му това, което БАБХ и останалите органи са предприели в Тутраканци още при установяването на положителните проби, е евтаназия на животните, блокиране на района и незабавна дезинфекция. „Надяваме се и в рамките на 10-километровата зона, където ще продължим с пробите, да има подобни резултати като в Бозвелийско“, каза още министърът на земеделието.

[ad id=“263680″]

Той обясни, че африканската чума по свинете е сериозно заболяване. „Това е заболяване, което влияе на свинете, то не влияе на здравето на човека. Със 100-процентовата смъртност нанася много сериозни икономически загуби на стопанствата, свързани с този подсектор на земеделието“, каза Порожанов. Той припомни, че заболяването тръгва преди 2-3 години. По думите му активно се е разпространило в Румъния през последните 3 месеца.

„Първоначалните огнища в Румъния бяха на тяхната северозападна граница с Унгария, но това, което се случи с тази година, може би с източник Молдова, Украйна и Русия в Румъния има над 200 хил. животни, които са заболели и са в процес на умъртвяване“, заяви още министърът.

[ad id=“236993″]

Той подчерта, че при първите индикации за разпространението на заразата, страната ни е предприела много превантивни действия. Министърът обърна внимание на оградата по сухоземната граница.

Порожанов обясни, че най-вероятната причина за попадане на заразата в село Тутраканци е чрез фураж и в тази връзка той апелира да не се купува фураж от зони, които са заразени.


image0 (9K)