Поредният успешно реализиран проект на ПГСС – Чирпан

Поредният успешно реализиран проект на ПГСС – Чирпан:

ПРЕВРЪЩАНЕ НА ДОБРИЯ ЕВРОПЕЙСКИ ОПИТ В РЕСТОРАНТЬОРСТВОТО И ТУРИЗМА В ПЕЧЕЛИВШ БИЗНЕС

в. „Здравей, Чирпан“ (фото italia, бр. 210, стр.7)
Георги Миланов

Туризмът отдавна се превърна в икономически и социален феномен за стотици милиони хора. Той обхваща не само тяхното свободно движение, но е и важна форма за оползотворяване на свободното време и средство за осъществяване на връзки помежду им, на политически, икономически и културни контакти.
През последните десетилетия италианската кухня се изменя в резултат от бързите промени в начина на живот. Тя е изключително престижна и популярна, като се допълва и от използваните храни и напитки. Все повече жители на Апенините предпочитат да почиват в селски ферми. Сред предимствата на този вид почивка е възможността сам да си приготвиш храна, да подбереш плодовете и зеленчуците на трапезата си, да отдъхнеш сред спокойствието на природата.

Учениците от специалности „Селски туризъм“ и „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“ бяха ползватели по програма „Еразъм+“ в Италия от 27 юни до 9 юли. Работната програма по проекта целеше, чрез лекции и практически занимания, учениците да се запознаят с посрещане и обслужване на гости в селски имения, предлагащи еко храни и напитки собствено производство, с особеностите и богатството на националната кухня на страната домакин, тенденциите в развитието на туризма в Италия и превръщането му в печеливш бизнес.

Предоставена бе и допълнителна професионална подготовка в областта на ресторантьорството и селския туризъм, с цел отговаряне на новите тенденции за повишаване качеството на професионалната квалификация, за реализиране на пазара на труда като квалифицирани, мотивирани и предприемчиви млади хора.

„Прекарахме няколко незабравими дни в именията „Ca’ dell Aglio” и „Garzoniera Horses Yard“. Там участвахме в подготовка на инвентара, на търговската зала и на залите за хранене, съобразявайки се с италианските традиции. Спазвахме културата на обслужване, дизайна на кулинарните изделия, разпознавахме основните видове подправки, използвани в италианската кухня.

Програмата ни включваше и визита във ферма „Паскуе“, занимаваща се с биологично производство, отглеждане на животни, производство на сирена, колбаси и сладолед. Изнесена ни бе лекция, свързана с историята и създаването на фермата. Разгледахме атракциите, които се предлагат за гостите.
Незабравими ще останат следобедите, прекарани в именията, където празнувахме рождени дни, играехме федербал, волейбол и футбол.

Посетихме едни от най-красивите места и градове в Северна Италия: Венeция, Милано, Генуа, Стреза, Арона и остров Isola Bella. Бяхме удивени от старинната архитектура и забележителности, от красивата природа.
Това беше един стаж, който ни увлече при откриване на онези ценности, свързани с хранителните традиции, представляващи културното и историческо наследство. Знанията и опита, които придобихме, ще предадем на нашите съученици, а Италия ще остане завинаги в сърцата ни.“
ОТ БЕНЕФИЦИЕНТИТЕ ПО ПРОЕКТА


image0 (9K)