Пореден запис с гласа на Борисов – разговорът е с шефа на КС Борис Велчев

Нов епизод от аудио поредицата с гласа на Бойко Борисов бе разпространен от сайта Afera.bg. В него се чува разговор с председателя на Конституционния съд Борис Велчев.

В описанието се твърди, че диалогът доказва недопустима близост между върховни представители на изпълнителната и съдебната власт, като за пример е посочено обръщение „братиньо“. Внимателна проверка обаче установява, че такава дума не се чува, а по-скоро нещо, което е близо до „прати го“. Както в предишните аудио файлове, така и в този разговор се чува само гласът на премиера. От думите му става ясно, че телефонното обаждане е било миналата година, когато проф. Стати Статев, все още ректор на УНСС настояваше за спешно отпускане от правителството на 7.5 млн. лева, с които да ремонтира вече финансирания по европейска линия с 4.5 млн. лв. нови корпус на университета.

В телефонния разговор с Борис Велчев се чува как Борисов изразява съмнение, че поисканите пари ще бъдат отклонени в строящия се хотел на ректора проф. Статев в Гърция и затова Агенцията за финансов надзор ще провери как се изразходват държавните средства.

„С този Стати на УНСС беше по… Аз му казах, утре ще дойда, ще ти дам парите, но паралелно с това вкарвам … и от хотела ти в Гърция дотук ще дойдат по това… Аааааа, викам, сладур такъв… ще ме притискаш… Аз утре ще дойда, ще разбера и ще ти кажа… Четири милиона и половина станаха на 16 милиона и половина, защото трябва да му построим и хотела“

По-късно днес пред „24 часа“ Борис Велчев потвърждава за разговора, макар да подчертава, че не може да гарантира дали е пълен и напълно коректен като съдържание. Повод е станало предишно негово обаждане, когато в ролята си на професор от Великотърновския университет, е поискал от премиера да приеме за разговор ректора проф. Христо Бонджолов. След това двамата отново се чуват, а от страна на Борисов се чува коментар на решението за освобождаване на членове на ВМРО, за което на 19 април миналата година Dir.bg съобщи, че е бил уведомен от коалиционните партньори: „Боре, не може така! … И не можеш да уволниш зам.-председател на Студентския съвет, защото не искал да го… После уволнил моя заместник-министър на правосъдието, може да е от ВМРО, ама все едно някак си ме шляпа и мен през ръцете“. „Не е укоримо, че съдействам за среща на ректора на университета, в който преподавам. Не дебатираме с премиера нито съдебната система, нито работата на Конституционния съд“, коментира с изненада Борис Велчев.

Председателят на КС отново подчертава, че не може да гарантира, че записът е пълен и няма спомен за точната дата, на който е бил проведен. Предположенията му са, че става дума за „преди повече от година“.

dnes.dir.bg

 


image0 (9K)