Популярният учител по физика Теодосий Теодосиев с интересни идеи за Аакадемията в Розово

Кметът на Казанлък покани на среща-разговор Почетният гражданин на Казанлък Теодосий Теодосиев и представители на местни младежки неправителствени организации за мнения и идеи за работата на новата Академия за детски таланти в село Розово, която се изгражда в момента.

Разнообразни идеи за Детската академия за таланти в старозагорско село

Галина Стоянова запозна присъстващите с основните насоки за замислените функции на ремонтираната сграда на ОУ “Св.Св. Кирил и Методий“, която ще бъде преобразувана в Детска академия за таланти. Тя подчерта, че школите трябва да бъдат експериментални, с практическа насоченост, разположени в многофункционални зали, с оформено външно пространство за отдих.

Авторът на идеята за обновяване на старото училище в Розово местният бизнесмен Николай Спиров и проектантът арх. Николай Николов разказаха на присъстващите за проекта

„Аз съм възхитен от инициативата!“, коментира известният казанлъшки преподавател по физика Теодосий Теодосиев и я определи като „движение в правилната посока“. От дългогодишния си опит с ученици учителят предупреди: „Добрите резултати могат да дойдат и по-скоро отколкото си мислите!“. Почетният гражданин на Казанлък направи редица практични предложения, които да развиват реални умения у децата да могат сами да отглеждат плодове и зеленчуци, например. Той обърна внимание на голямото значение за подрастващите да познават биологията, ботаниката, земеделието, розопроизводството, парфюмерията като сфери, които ще им предадат уменията на по-старите поколения. Учителят предложи дворното пространство да се използва за оранжерии за отглеждане на цветя: „Всички деца обичат цветята и това ще бъде интересно за тях“.

Старото училище в село Розово превръщат в модерен детски център за изкуства, наука и спорт за таланти

Представителите на младежките СНЦ „Резонанс“ и СНЦ „МЦР – Взаимопомощ“ споделиха, че проектът е много вдъхновяващ и заявиха, че намират място за младите в него. Те обърнаха внимание на добрите природни дадености в региона, които дават възможност децата да опознаят природните науки, но и за съвсем практични занимания. За мнение бяха поканени и от СНЦ „Вихър“, но не откликнаха на поканата.

Популярният физик подчерта още едно предизвикателство: „Има амбициозни родители, които изискват максимално добро образование за своите деца и новата академия трябва да отговори на техните високи критерий.“.

Участниците в срещата си обещаха следваща среща на терен, при вече обновената училищна сграда.


image0 (9K)