Поне 24 са жертвите на земетресението в Турция

Най-малко 24 души са загинали при земетресението в провинция Измир в Западна Турция, съобщи в събота Анадолската агенция. Поредишната информация беше за 20 жертви и 800 ранени, предадоха световните агенции.

Повече от десет часа турските спасители издирват хора, които може да са останали под развалините на разрушените къщи. Спасени до момента са най-малко 70 души.

Земетресението, чиято сила беше оценена на 7 по скалата на Рихтер от Американския геофизически институт, стана малко преди 12 ч. по Гринуич в Егейско море, югозападно от Измир, третият по големина град в Турция и близо до гръцкия остров Самос, отбелязва АФП.

Земният трус беше толкова силен, че се усети чак в Истанбул и Атина и предизвика мини цунами, което наводни улиците на Сеферихисар, турски град близо до епицентъра, и крайбрежието на Самос.

Обединени в болката, Анкара и Атина загърбиха дипломатическото напрежение помежду си, за да си предложат взаимно помощ в телефонен разговор между турския президент Реджеп Тайип Ердоган и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, посочва още АФП.

Жертви и стотици ранени след зверското земетресение в Турция и Гърция

 


image0 (9K)