Полъх от Изтока: Индийска диета за вегетарианци

Над милион европейци са приели менюто на народа на Ганди и Неру

[ad id=“225664″]

По-голямата част от населението на Индия са привърженици на вегетарианството. Ако искате да приложите вегетарианска диета, ще трябва да се запознаете с диетологията като цяло, за да избегнете неприятните изненади, свързани с излишъка на калориите и недостатъка на витамини.

Днес повече от милион европейци по пример на индусите се отказват да консумират месо, тоест в тяхната кухня трайно са влезли кулинарните традиции на народа на Ганди и Неру. Увлечението по вегетарианството е започнало през 70-те години. За вегетарианството не може да се говори като за диета, насочена към отслабването. Става въпрос за коренна промяна не само в храненето, но и в начина на мислене. Но бъдете внимателни: между вегетарианството и балансираното хранене

[ad id=“263680″]

не може да се сложи знак на равенство.

Вие можете да прекалите с мазнините и захарта при остър дефицит на протеини и минерали.

Всеки ден консумирайте следните продукти: два-три плода /пресни или сушени по време на хранене, а също така и след това/.

Яжте пресни зеленчуци със млечен сос /на основата на кисело мляко/, обезмаслена извара, морски водорасли със соев сос.

[ad id=“237001″]

Консумирайте зеленчуци, приготвени в микровълнова печка /така се запазват витамините и минералите/ минимум за обяд и вечеря. Не забравяйте за супите – топли и студени.

Много полезни са ястията от зърнени култури. Само не прекалявайте с готовите продукти /хляб, ориз, спагети или макарони/.

В менюто ви трайно да влязат

три млечни продукта: обезмаслено кисело мляко, натурален йогурт, извара.

Не обръщайте гръб на ядките /бадеми, лешници, слънчогледови семки, цариградски лешници, сусам/. Най-важното да се придържате към разумни количества. Ядките съдържат и много калории /100г бадеми = 600 калории /, и витамини и минерали /същите бадеми съдържат и манган, калций, желязо, калии и витамини В1 и В2/. Не забравяйте да пийте много вода /избирайте вода с висока минерализация/, различни видове чай.

Консумирайте яйца минимум три пъти седмично.

Следете нивото на витамините В1 и В2 и желязото. Ако сте решили да спазвате тази диета, редовно правете анализ на кръвта си. При недостиг на витамини и микроелементи взимайте хранителни добавки.

[ad id=“236999″]

Следете организмът да поема достатъчно количество протеини. За да получите еквивалент, равен на 100 г месо, трябва да изядете: 80 г хляб /1/3 част/ + 40 г сирене; 80 г грис + 55 г грах; 100 г царевица+120 г соеви кълнове; 70 г спагети + 1 яйце + 15 г сирене; 120 г ориз + 40 г леща.

Примерно меню

Закуска: пресен плодов или зеленчуков сок, чай /с резен лимон или мляко, но без захар/, зърнени храни с чаша обезмаслено мляко.

Обяд: млечна салата с няколко зърна сусам, ориз с леща / три части ориз и една част леща /с варени моркови, или грис с фасул и зеленчуци, или обезмаслена извара и плодова салата.

Вечеря: Салата от соеви кълнове, домати, гъби + зеленчукова мусака с филия черен хляб, или две рохкави яйца със спанак и филия припечен хляб или соев бифтек със зеленчуков шницел; кисело мляко и компот то ябълки.


image0 (9K)