Полша готова да даде $ 2 млрд., за да разположат САЩ своя военна база на нейна територия

Полша е готова да даде до 2 млрд. долара, за да бъде разположена постоянна база на Съединените щати на нейна територия. Това съобщи „Политико“, като цитира полския новинарски сайт Onet.

[ad id=“225664″]

За „установяване на съвместни военни инсталации и на условия за по-гъвкаво придвижване на американските сили“ Варшава може да задели над 1.5 млрд. долара, като тази сума може да е и по-голяма, гласи документ на Министерството на отбраната, публикуван от Onet, пише „Дневник“.

В отговор прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди, че „постепенното разширяване на военните структури на НАТО към (руските) граници… по никакъв начин не създава сигурност и стабилност на континента“. „Полша се превръща в цел на ответен удар, като поставя базата“, каза първият заместник-председател на комисията за външна политика към Съвета на федерацията (сената) Владимир Джабаров. Според него, дори да се управлява от сили на НАТО, такава инсталация би превърнала Полша „в една от основните мишени в случай на въоръжен конфликт“.

[ad id=“263680″]

Автентичността на документа се потвърждава от полското Министерство на отбраната, според което той никога не е бил класифициран, добавя „Политико“ в материал, подписан от репортери на Onet.

Полското предложение изразява отдавнашното желание във Варшава да бъдат изградени по-тесни връзки в сигурността със Съединените щати – още откакто страната стана член на НАТО. То обаче стана още по-силно след анексията на Крим, добавя сайтът. Според него полската инициатива ще се наблюдава скептично от европейските съюзници като Италия и Германия, които искат да подобрят отношенията с Москва.

Информацията за предложението се появи малко повече от месец преди среща на върха на страните от НАТО в Брюксел.

[ad id=“236993″]

Към момента в Полша има американски военнослужещи и сили на НАТО на ротационен принцип, които се местят между Полша и Прибалтика. Страната обаче настоява, че чрез промяната може да „сподели бремето на разходите за отбрана“ (в момент, когато САЩ настояват всички национални правителства на страни от НАТО да увеличат бюджетите си в този ресор до 2% от брутния вътрешен продукт) и да „намали притесненията за Конгреса в несигурни за бюджета времена“.

Документът, който според Onet e изпратен в Конгреса, съдържа и информация за местата, където би могла да се разположи нужната инфраструктура – бази, болници, училища за децата на военнослужещите.

[ad id=“236999″]

Министерството на отбраната не е съгласувало документа нито с министерството на вътрешните работи, нито с президента Анджей Дуда, който е главнокомандващ въоръжените сили.

В текста се казва, че обсъжданото предложение е за разполагане на „една американска бронирана дивизия или неин еквивалент“. Числеността и въоръжението на бронираните дивизии на САЩ варират, като в случая по-скоро става дума за бойна част с около 3000 души и близо 100 танка.

[ad id=“237001″]

Полша е готова да осигури и работа и удобства за семействата на постоянно базираните американски военни. Като пример се дава международно училище в Бидгошч, изградено с дарение от Министерството на отбраната, в което не само учат деца на служители на НАТО, но и работят техните съпруги и близки.

Съюзнически части са освободени от повечето полски данъци, поради което евентуалните инвестиции от американски компании за строителство на базата няма да бъдат допълнително обременени с взимания на полската държава.

[ad id=“238430″]

Правителството обещава процедурите за одобряване и контрол на проектите да бъдат ускорени и опростени.


image0 (9K)