Полфрийман иска възобновяване на делото за убийството на Андрей Монов

Австралийският гражданин Джок Полфрийман е поискал възобновяване на делото за убийството на студента Андрей Монов, по което получи 20-годишна присъда, съобщи самият той. Австралиецът прекара близо 12 години в затвора, а през есента на 2019 година беше предсрочно освободен заради данни, че с престоя си той се е поправил, което беше окончателно потвърдено от Върховния касационен съд (ВКС).

От публикация на Полфрийман във Фейсбук става ясно, че адвокатът му Калин Ангелов е внесъл искане за възобновяване на делото до главния прокурор Иван Гешев. В искането е посочено, че има допълнителна и неизвестна досега информация, която променя фактическата обстановка по делото и която трябва да се провери.

Като такава се посочва появилия се видеоклип, разпространен малко след като Полфрийман беше предсрочно освободен от затвора през 2019 година. Видеото е озаглавено „Истината за Полфрийман“ и е част от материалите, приложени към делото срещу австралиеца, които обаче не са били коментирани в хода на производството, припомня „Дневник“. Във видеото се виждат кадри от охранителна камера, която е заснела сблъсъка от 28 декември 2007 година между няколко души, сред които са били Джок Полфрийман и Андрей Монов.

Адвокат Калин Ангелов пише, че вещото лице, което е изследвало записите, може съзнателно да е дало невярно заключение. Според него нова прокурорската проверка може да покаже, че свидетели са лъжесвидетелствали пред съда по делото за убийството. Той посочва също, че във видеото се виждат много хора, които не са били разпитани, а част от тях са с установена самоличност.

През 2019 г. адвокатът на Полфрийман отново поиска възобновяване на делото, но получи отказ.

Според защитата на австралиеца той е действал при неизбежна отбрана. Адвокатът му посочва, че Полфрийман е опитал за помогне на човек, нападнат от компанията на убития Андрей Монов. По време на фаталното пробождане на Монов австралиецът се е оттеглял от мястото на престъплението, преследван от групата на пострадалите.

Полфрийман беше осъден за убийството на студента Андрей Монов през 2007 г. Той беше освободен предсрочно от Централния софийски затвор през септември с определение на Софийския апелативен съд (САС). Тогава съдиите Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева приеха, че австралиецът отговаря на условията да е изтърпял поне половината от наказанието си и да е представил доказателства, че се е поправил.

Условното му излизане на свобода предизвика обществено недоволство, а бащата на жертвата – Христо Монов, внесе жалба в прокуратурата, консултирана с бившия главен прокурор Никола Филчев. В нея като нарушения на САС бяха посочени обстоятелствата, че се е произнесъл с „определение“, а не с „решение“, както и че двама съдии от състава имали контакти с Българския хелзинкски комитет (БХК), който бе представил положителна характеристика за Полфрийман.

Вече бившият главен прокурор Сотир Цацаров тогава поиска ВКС да възобнови производството по предсрочно освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман. Преди седмица ВКС излезе с решение, с което отказа да разгледа искането на Цацаров.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)