За Полфрийман е издадена заповед за експулсиране

За Джок Полфрийман е издадена заповед за експулсиране, съобщи директорът на Дирекция „Миграция“ Николай Николов. Причината за това била създадената сериозна заплаха за обществения ред.

Заповедта все още не е изпълнена, защото австралиецът нямал документи за самоличност. Освен това, имал съдебна забрана да напуска България.

Австралийските власти уверили българското МВР, че издаването на документи вече е в ход. Очаква се и СГС да се произнесе по повод забраната Полфрийман да излиза от страната ни.

Междувременно стана ясно, че Върховният касационен съд измества гледането на делото за освобождаването на австралиеца за 7 октомври. Първоначално то беше насрочено за 23 октомври.

В разпореждането, издадено с днешна дата, се посочва: „Заради изключителния обществен отзвук на делото, както и с оглед разпространената в общественото пространство информация, че условно предсрочно освободеният Джок Полфрийман е лишен от право на свободно придвижване във връзка с предстоящото произнасяне на ВКС, намирам, че следва да се осигури възможност за провеждане на касационното производство в кратки срокове, като делото бъде пренасрочено за по-ранна дата – 07.10.2019 г. от 9.00 ч. Посочената дата на заседанието е определена след съгласуване и преценка на състава, ангажиран за разглеждане и решаване на делото, съобразена е със служебната ангажираност на съдиите, като осигурява и достатъчен период от време за подготовка на страните“. Разпоредено е незабавно да се уведомят страните: Върховната касационна прокуратура, Джок Полфрийман и неговият защитник адв. Ангелов. Препис от разпореждането да се изпрати ведно със съобщението за датата и часа на заседанието на началника на Дирекция „Миграция“ за незабавно връчване на осъдения Джок Полфрийман и осигуряването му в съдебно заседание. Уведомлението и копие от разпореждането да се изпратят на Дирекция „Миграция“ и по факс, тъй като случаят е бърз. Осъденият да бъде уведомен и чрез неговия защитник адв. Ангелов, ако последният се съгласи да приеме книжата“.


image0 (9K)