Половината соцактив в Пловдив помни 9 септември

Пловдивската организация на БСП продължава да застарява и намалява. Това отчете изпълняващият длъжността председател на Столетницата в Града под тепетата Красимир Трифонов.

„В края на 2016-а, социалистите са 2984 души, а през 2015 г. са били 3159. Основните партийни организации са 158, с тринадесет по-малко в сравнение с предходната година. През 2016-а са приети 40 души. Преобладаващ дял в партията имат социалистите в пенсионна възраст, а 49% са социалистите над 70 години. Младите членове пък до 35-годишна възраст са едва 9%”, отчете Трифонов, цитиран от пресслужбата на БСП.

Според него червената партия трябвало да използва аванса, който получила с победата на президентските избори и сега трябвало да се обърне именно към хората, които гласуваха за Румен Радев и Илияна Йотова.

На днешната конференция на пловдивските социалистите посрещнаха водача на листата проф. Иво Христов изправени на крака и с бурни ръкопляскания, съобщават още от червената партия.

„По принцип смятам, че интелектуалците нямат място в политиката. Политиката е поле, в което трябва интелектуалците да критикуват. Това, с критиките съм го правил непрекъснато и ви обещавам, че ще продължа и занапред. Смятам, че критиката трябва да е мотивирана и да дава възможности за алтернативи, ако ги има. Обещавам ви, че обект на критиката ми ще бъдат и хората в БСП. Мисля да бъда себе си, нямам намерение, а и ми е късно да се променям”, казал проф. Христов, а залата започнала да го аплодира.

Според него е дошло време разделно и всеки трябва да вземе страна.

„Ако не вземеш страна, как ще погледнеш децата си? А големият проблем пред България е, че може би няма да имаме деца в следващите 25-30 години. Големият проблем на България е, че за първи път в цялата й история си задаваме съвсем обосновано питането: „Ще я има ли България?” Проблемът е в това, че българите като народ, българската история може да приключи и то в рамките на нашия живот, ако не покажем, че заслужаваме друга съдба. България изчезва всеки ден, без да разбираме. Изчезва с децата, които заминават от Терминал 2. Изчезва с тежката простащина и интелектуална простотия, които заливат обществото. Изчезва с безверието и нежеланието на нито един от нас да направи каквото и да било. Изчезва с това, че сме поставали собствената си страна да бъде движена от външни сили. Ако продължим така, ние ще сме си виновни”, каза още социологът.

По думите му сега парламентът служи като удобен гръмоотвод, през който управляващите клики в България в последните 25 години удобно изместват проблемите на хората. А по Конституция, парламентът е мястото, където трябва да се взимат решения.

„По улиците на Пловдив ме срещат много млади хора и ми казват: „Освен че хубаво говорите, хайде да направим нещо!”. И аз се обръщам към вас – хайде да направим нещо”, завърши проф. Иво Христов.


image0 (9K)