Полицаи нахлуха в офисите на водещи производители на автомобили в Германия

Полицаи нахлуха в офисите на Porsche и Audi в Германия.

[ad id=“225664″]

Акцията е част от мащабно разследване на измами, свързани с манипулиране на данните за отделените вредни газове при движението на автомобили с дизелови автомобили. Смята са, че в основата на тази афера стоят двама висши ръководители на Porsche и бивш служител на производителя на луксозни автомобили.

[ad id=“263680″]

Към прокурорите се присъединиха около 160 полицейски служители в претърсване на „10 обекта“ в провинциите Баден-Вюртемберг и Бавария, съобщиха от прокуратурата в Щутгарт.

[ad id=“236993″]

Говорител на Porsche заяви пред АФП, че обиски се извършват в офисите на компанията в югозападния град Щутгарт, както и в офисите на Audi в Инголщат.

[ad id=“218001″]

Двете компании, които произвеждат автомобили от висок клас, са собственост на Volkswagen. Корпорацията призна през 2015 година, че при производството на нейни автомобили е вграден специален софтуер. Неговата цел е била да подава занижени данни за отделените вредни газове при движението на колите. Въпросната програма била инсталирана в около 11 милиона автомобила по целия свят, главно във VW, но и в Audi, Porsche, Seat.


image0 (9K)