Полицията засилва проверките на пътя заради честите катастрофи

Полицията засилва проверките на пътя в опит да намали честите катастрофи с пострадали и жертви. В последните дни станаха няколко тежки инцидента, при които загина дете, а други три пострадаха и то само в района на София.

От началото на годината в страната са станали 6413 тежки катастрофи, 594 души са загинали, а над 8000 са ранените. Средно на ден у нас живота си на пътят губят двама души. Черната статистика поставя страната ни на челно място сред държавите членки на ЕС по брой жертви на пътя.

От тази нощ засилено полицейско присъствие има на местата с концентрация на катастрофи в тъмната част на денонощието.

Вчера вътрешният министър Младен Маринов представи нова структура, която ще обединява силите на полицията, пожарната и пътната агенция в координационен център. Целта на звеното е при възникване на инцидент всички отговорни институции да реагират своевременно, припомнят медии.

Центърът няма да изземва функциите на спешния телефон „112“. Дежурните оттам ще подават сигналите на центъра. Той ще разполага с монитори, на които в реално време се виждат всички пътни участъци в ремонт. При нужда или задръствания отделните регионални структури на МВР ще изпращат допълнителни пътни полицаи.

Центърът ще разполага с базата данни на всички институции. При сигнал на пътя ще може да се вижда дали шофьорът има нарушения, дали е с валидна книжка, дали е употребил алкохол.

Гражданите също могат да изпращат клипове със засечени нарушители, които по-най-бързия начин може да се спрат от пътните полицаи.

BNews.bg


image0 (9K)