Полицията в Грузия нахлу в централата на опозицията и арестува лидера ѝ

Кадър от ареста на Ника Мелия

Лидерът на основната опозиционна партия в Грузия Ника Мелия беше арестуван при полицейска акция във вторник. Офисите на партията на опозиционера бяха обискирани от властите. При акцията беше използвано насилие, а срещу поддръжниците на опозицията беше използван сълзотворен газ. Арестуваните са десетки.

Това се случи дни след като премиерът на Грузия Гиорги Гахария подаде оставка. Той посочи като мотив за решението си желанието да спаси страната от политическа „поляризация“ след решението на съда за арест на Ника Мелия. Мелия е председател на Обединеното национално движение (ОНД) – основната опозиционна сила в Грузия.

Опозиционният политик е обвинен в подбуждане на насилие по време на протестите в Грузия през лятото на 2019 г. Недоволството тогава избухна след като гостуващ руски депутат реши да седне на стола на председателя на парламента. Друг мотив за протестите бяха обвиненията на опозицията, че избирателната система е изкривена и дава предимство на основаната от милиардера Бидзина Иванишвили партия „Грузинска мечта“.

Заповедта за ареста на Мелия беше издадена заради отказ да плати гаранция по делото за това обвинение, което Мелия смята за политически мотивирано.


Арести на привърженици на опозицията в Тбилиси

Кадри, излъчени по местните телевизии, показват как опозиционният е изнесен от централата на партията на фона на сблъсъци и е отведен в ареста. Стотици жандармеристи обградиха сградата, в която е централата на партията на Мелия, и използваха сълзотворен газ срещу лидерите на опозиционните партии, които от 17 февруари лагеруват пред входа ѝ. Десетки поддръжници на опозицията бяха задържани.

Арестът на Мелия беше извършен ден след като парламентът в Грузия одобри назначаването на ново правителство с премиер Иракли Гарибашвили. Той също е представител на „Грузинска мечта“ и беше избран от ръководството ѝ да замести Гиорги Гахария, който подаде оставка в знак на несъгласие с ареста на Мелия.


Кадър от акцията на грузинската полиция в централата на опозицията

Грузия е на ръба на политическа криза от октомври, когато се проведоха избори, спечелени от „Грузинска мечта“. Опозиционните партии не признаха резултата и дори отказаха да заемат местата си в парламента, въпреки че много международни наблюдатели определиха изборите като повече или по-малко честни.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)