Полицията арестува стотици жени в Беларус

Протестът на жените в Минск на 19 септември 2020 г .

Полицията в Беларус арестува стотици жени по време на многохиляден женски марш в Минск. Протестиращите искаха оставката на президента Александър Лукашенко, предадоха информационните агенции.

Новината идва след близо два месеца на протести, предизвикани от оповестените резултати след президентските избори. Хората са убедени, че изборите са били фалшифицирани. За победител беше обявен Александър Лукашенко, който управлява страната от 26 години. Опозиционната кандидатка Святлана Циханоуска беше принудена да напусне страната и в момента е под закрилата на Литва.

От изборите на 9 август досега почти всички опозиционни лидери бяха арестувани или принудени да заминат в чужбина. Стотици участници в протестите бяха арестувани и бити.

Участничките в женския марш в събота вървяха хванати за ръце и държаха бяло-червените опозиционни знамена, когато полицията ги блокира и вкара стотици от тях в приготвени полицейски бусове.

„Най-подлият враг на жените“. Новият живот на съветския плакат 

Жените викаха: „Няма да забравим! Няма да простим!“ Този лозунг визира многобройните арести на жени, извършени от властите. Повечето от опозиционните лидери в Беларус са жени – освен за самата Циханоуска, става дума и за Мария Калесникова, която беше арестувана, след като отказа да напусне страната, както и за юристката Лилия Власова и активистката Волха Кавалкова. Освен тях в Координационния съвет на опозицията е и нобеловата лауреатка Светлана Алексиевич – единствената от лидерите, която е на свобода.

След първите арести на жени, на 12 септември в Минск се състоя първият женски марш, който приключи с многобройни арести. В събота Циханоуска приветства инициативата, като нарече протестиращите „смелите жени на Беларус“. „Те отиват на марша, макар че са непрекъснато заплашвани и поставяни под натиск“, каза тя.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036. 


image0 (9K)