Полицай по джапанки и шорти арестува старозагорски бандити, опитали да източат банкомат

Двама крадци от Стара Загора, отишли на морето с техника за точене на банкомати, се озоваха в ареста благодарение на съобразителен полицай.

На 4 юли без оръжие и в почивния си ден криминалистът Станимир Богданов успял да арестува единия крадец. Около 19 ч опитният криминалист бил в кафене в Несебър в района на един от хотелите. Той забелязал, че на съседна маса стоят двама мъже с шапки и очила. Единият няколко пъти отскачал до близък банкомат и се връщал, без да тегли пари. “Още от самото начало ми се сториха съмнителни, направи ми впечатление и че имат няколко телефона. След поредното отиване до банкомата изчаках мъжът да се върне и отидох аз. Все едно съм клиент, дискретно огледах устройството и видях, че банкоматът е манипулиран.

[ad id=“225664″]

На връщане към кафенето позвъних на колегите в РПУ. Нямах съмнение, че онези двамата опитват да извършат престъпение. По това време трафикът беше натоварен и прецених, че колегите ще се забавят. Видях, че двамата се приготвят да си тръгват. Тогава взех решение да пристъпя към арест”, казва Богданов. Той изчаква този, който няколко пъти ходил до банкомата, да влезе в заведението и го атакува. Задържа го до бара, където бандитът е оставил един от телефоните си да се зарежда. По това време там бил само персоналът, а клиентите били отвън.

“В началото се стресира, изскочих му по джапанки и шорти. Легитимирах се”, казва полицаят.

Съучастникът на задържания избягал, но не след дълго е арестуван. Криминалистът дава точно описание на колегите си, иззети са записи от охранителни камери в района и мъжът е закопчан в квартира в Несебър. В жилището и в колата, с която се придвижвали двамата, е открита техника за източване на банкомати.

[ad id=“225664″]

Оказва се, че задържаните са Иван Георгиев, на 37 г., и Николай Славов, на 39 г., и двамата с досиета за кражби и грабежи.

Когато отива до банкомата, криминалистът установява, че на мястото, където се пъха картата, е поставено скимиращо устройство.

“Става дума за чип, който копира данни. Поставя се на банкомата с двойнозалепващо тиксо. Може да се сложи на няколко места. Устройството “прочита” картата, а камера, монтирана на подходящо място, записва пин-кода. Крадците получават информацията на свои носители, след което могат да теглят пари от всяка точка на света”, обяснява Богданов.

“Правили сме инструктажи на охранители на банки да проверяват банкоматите за такива устройства. Особено уязвими са чужденците, тъй като те нямат лимит за теглене от сметките си”, допълва шефът на РПУ в Несебър Живко Даскалов. Той уточнява, че случаят със задържаните старозагорци е втори за сезона. Миналото лято имало повече опити да се точат пари чрез банкомати. Назначена експертиза на откритото приспособление, след което двамата задържани ще бъдат привлечени като обвиняеми.

“Бях сигурен, че те извършват престъпление. Пристъпих към арест, въпреки че не бях на работа, считам, че така е правилно. Да, помислих за опасността, за това, че може да има оръжие, но не можех да не реагирам”, казва Богданов.

Той е в системата на МВР от 16 г., като от самото начало работи в РПУ в Несебър. Започва в Охранителна полиция, а от 4 г. е оперативен работник. Награждаван е за добре свършена работа, но не обича да говори за себе си. Има дъщеря и син на 10 и 12 г.

“Това са момчета, които непрекъснато са в битка”, казва Живко Даскалов.

[ad id=“162563″]

“Дали е на работа, или не, полицаят е длъжен да реагира. В случая колегата е проявил съобразителност, изчаквайки престъплението да бъде реализирано и тогава е пристъпил към арест”, коментира директорът на ОД на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

Източник: 24 часа


image0 (9K)