Полицаи задържаха двама журналисти и адвокат докато правят разследване за корупционни сделки

Радомирски полицаи задържаха журналисти и адвокат при журналистическо разследване. Тримата са отведени за снемане на обяснения в РПУ Радомир, докато провеждали разследването, коментира пред БНР директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов.

Единият от задържаните е журналистът Димитър Стоянов от „Биволъ“ – на снимката над статията, а другият е румънският журналист Атила Биро от RISE Project . Всичко започва, когато журналистите подават сигнал до ГДБОП за фирма в района на Перник и Радомир, която се готви да гори секретни документи. ГДБОП започва разследване.

[ad id=“225664″]

„Беше получен журналистически сигнал за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления. Имам предвид унищожаване на материали, които са свързани с обществени поръчки. Създадохме необходимата организация за проверка на тази информация и във вчерашния ден на територията на град Перник, при провеждане на оперативно-издирвателни мероприятия от ГДБОП и Областна дирекция – Перник в района, където се унищожаваха такива материали, бяха задържани три лица, които в последствиесе представиха – две от тях, че са журналисти, едно от тях, че е адвокат, обяснява главен комисар Спиридонов.

„Бяха отведени в РПУ за установяване на тяхната самоличност и след като беше установена самоличността, им бяха снети обяснения какво правят в района. Същите бяха освободени“, допълва той. Спиридинов отказва да назове фирмата и обществената поръчка, за която става въпрос, предстоят още разпити и изясняване на обстоятелства.

„Снощи около полунощ получихме многобройни сигнали, най-вече от Румъния, за задържани журналисти. В Румъния това стана водеща новина миналата нощ и все още е. Опитахме се да се свържем с МВР незабавно и да получим информация първо в Радомир, после в Перник и след това се обърнахме към централата на МВР в София. Не успяхме отникъде да получим информация“, коментира Иван Радев от Асоциацията на европейските журналисти в България.

„Дежурните се опитаха да ни съдействат, но от Областната дирекция на полицията в Перник и на тях им затваряха телефона и не даваха цяла нощ никаква информация. Тази сутрин разговаряхме с главния секретар и той научи от нас за инцидента. Ангажира се да провери случая и да излязат с информация. Разбрахме, че колегите са освободени. Те са в добро състояние“, обяснява Радев.

Повече подробности четете в clubZ.bg


image0 (9K)