Полицаите, изиграли цял филм в Чирпан, за да спасят пиян шофьор от закона, получиха своето от Съда

44-годишният Марин Н. и Христо И. на 38 г., младши контрольори в сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Стара Загора, в качеството си на полицейски служители са помогнали на човек с инициали Д. П. да избегне наказателно преследване за шофиране в пияно състояние, а той в знак на благодарност им е дал пари.

Районен съд-Стара Загора е наложил наказание на Марин В.  и на Христо И. от по две години лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок, за всеки един от тях.

Какво точно се е случило:

[ad id=“225664″]

През нощта на 14 декември 2015 г. в Чирпан,  полицаите Марин Н. и Христо И. били на смяна като автопатрул. Към 1 часа те спрели за проверка лек автомобил „Мерцедес“, тъй като водачът му не спрял на пътен знак.  Шофьорът бил тестван с „Дрегер“, който отчел 1,31 промила алкохол . Полицаите съставили Акт на мъжа с инициали Д. П. и му връчили талон за медицинско изследване. Водачът обяснил на двамата служители на МВР, че му предстои да заминава за чужбина и не иска да има дело. Той помолил да му помогнат и им предложил да им даде пари. „Мотивирани от предложението“, полицаите му казали, че ако има приятел, който не е пил алкохол, може да го заведат до болницата, за да даде кръв вместо него. Д.П. се обадил на своя познат Г.К., когото двамата полицаи завели до Центъра за Спешна помощ в Чирпан. Там той дал кръв вместо Д.П., като пробата била отрицателна. На въпрос на медицинското лице защо има разлика с резултата от дрегера, приятелят на Д.П. отговорил, че полицаите се заяждали.  Според свидетелски показания, Д.П. оставил на предната седалка на полицейския автомобил сумата от 100 лева, след като напуснали сградата на поликлиниката.

По внесени други досъдебни производства преди са били осъдени водачът на автомобила Д.П. и Г.К., който се е съгласил да даде кръвна проба за алкохол вместо него.  Марин В. и Христо И. са били отстранени от длъжност и не са служители на МВР.

[ad id=“236993″]

Присъдата на Районен съд-Стара Загора може да се протестира и обжалва пред Окръжен съд-Стара Загора.


image0 (9K)