Политолози: Америка трябва да дефинира отново процеса на глобализация

 

Възраждане на либералната демокрация, единство в ЕС и НАТО, излизане от капана на клишетата на популизма, са ключови фактори, за да не се стига до кризи от деструктивен характер, бяха единодушни участниците в дискусията „Президентски избори в САЩ 2016: Поглед от София”, организирана вчера от Американската търговска камара

 

am-cham_resized

Американски гласоподаватели, живеещи в България, водещи български политолози и журналисти анализираха духа на кампанията в САЩ между двамата кандидати Хилъри Клинтън, Демократическа партия и Доналд Тръмп, Републиканска партия. Участниците споделиха очаквания за влиянието на изборите в световен мащаб. Основни теми в дискусията бяха доколко реална е силата на популистките клишета и какво биха могли да направят двамата кандидат-президенти в глобален мащаб.

Кандидат-президентската надпревара в САЩ недвусмислено показва, че е необходимо САЩ да поемат ангажимента за предефиниране на процеса на глобализация, заяви политологът Огнян Минчев, директор на Институт за регионални и международни изследвания по време на дискусията.

По думите на Хилъри Клинтън без американското лидерство в света се отваря вакуум. Проблемът е, че това лидерство е в криза след двата мандата на Буш, които въвлякоха САЩ в свръх фокусирана интервенция в Ирак”, заяви още политологът Огнян Минчев. Така според него във формирания вакуум навлязоха алтернативни центрове на световна власт, а през двата мандата на президента Барак Обама той се опита да възстанови „меката сила” на Америка, но изпрати послание, че САЩ могат да правят всичко до границата на употребата на военна сила. Според политолога това послание е довело до противоречив резултат, тъй като „по-буйните момчета от глобалното село решиха, че могат да бъдат още по-буйни без да има кой да ги дисциплинира.”

erik-holzikenet-lefkovicdeyvid-hempsan_resized

Намираме се в ситуация на няколко въртопа, които поглъщат огромна енергия и предизвикват кръвопролития, с които е трудно да се справим. Това са проблемите в Близкия Изток, множествени кризи на Европа, възраждането на руската и китайската мощ по-бързо, отколкото се очакваше в международен план. Отговорът на Тръмп е в модернизирана версия на изолационизма”, коментира още Огнян Минчев.
Участниците в дискусията изразиха надежда, че ако Хилъри Клинтън спечели, САЩ ще имат по-разумен поглед върху развитието на глобалните отношения.

Наднационалните форми на интеграция са заплашени и за тях трябва да се внимава най-много, смята Даниел Смилов, програмен директор, Център за либерални стратегии. Първата щета, която популизмът нанесе, е единството на Европейския съюз. Брекзит е реална щета, където на става дума само за реторика, а за процес на дезинтеграция, който трудно ще бъде преобърнат, заяви Смилов.

Според американските участници в дискусията Републиканската партия в САЩ ще има нелеката задача да изгради отново своя имидж и да преодолее изолационистките послания от кампанията на Тръмп, които биха могли да се генерират и от други политици.

Участници в дискусията бяха: Кенет Лефковиц, управляващ партньор, Ню Юръп Корпорит Адвайзъри
Дейвид Хемпсън, управляващ партньор, Технолоджи Трансфър, Ерик Дейвид Холзи, журналист, Огнян Минчев, директор, Институт за регионални и международни изследвания, Даниел Смилов, програмен директор, Център за либерални стратегии, Иво Инджев, журналист.

 


image0 (9K)