Политическият проект на Слави – „спящи структури“, малка партия и странно гражданско движение

Странни неща се случва около шумно обявени политически проект на гологлавия Слави Трифонов. Публичните му лозунги казват едно, действията му – съвсем друго.

[ad id=“225664″]

За отбелязване е как шоуменът непрекъснато се измерва от знайни и незнайни изследвания. Така например, според проучване на агенция „Медиана“ от месец май т.г., за този проект биха гласували около 30% от избирателите. Според по-стари изследвания на „Галъп“ той би стартирал с над 12 на сто одобрение.

До момента обаче не е ясно какво се случва с идеите за промяна на политическата система, които Слави Трифонов анонсира. В началото на тази година той проведе тридневен кастинг за политици, който протече публично като онлайн препитване, в което се включиха предимно българи от чужбина. Повечето от тях споделиха възмущението си от състоянието на държавата и казаха какво според тях е нужно да се прави. В журито участваха самият Слави и трима успели българи от университети в чужбина.

„В следващия месец на моята фейсбук страница ще ви показваме тези, които са ни направили най-силно впечатление и след един месец ще ви информирам каква е следващата стъпка“, увери Слави Трифонов на 6 февруари.

[ad id=“263680″]

До момента обаче няма информация за следващата стъпка, нито какви са плановете за кандидатите, които финишират с най-добри резултати – тоест, дали и как ще се включат в българската политика.

Междувременно в края на месец юни вестник „24 часа“ съобщи, позовавайки се на бТВ, че Трифонов и компанията му „Седем осми“ са подписали нов едногодишен договор с телевизията. Т.е. поне засега изглежда, че Трифонов няма да оглави партия или движение, а ще продължи да води шоуто си, припомня Медиапул. Различни политически източници обаче твърдят, че Трифонов подготвя проект, с който да се яви на избори. Според запознати не става въпрос за регистриране на нова партия, а за движение, каквато е политическата „мода“ от Сакскобургготски насам. Източници твърдят, че проектът е изграден от „спящи клетки“, които можело да бъдат събудени, когато му дойдело времето.

Въпросът със структурите по места засега бил решен с официалния партньор на Трифонов, който бе обявен за такъв при събирането на подписката за референдума, проведен през 2016 година.

[ad id=“236993″]

Тогава на терен в различните населени места подписите бяха събирани предимно от гражданско движение „Днес“, за което е добре известно, че е приближено до БСП.  Движението бе обявено от Слави за основен партньор.

Движението има структури в различни градове на страната. Действащи са структурите в Благоевград, Бургас, Варна, Вeлико Търново, Велики Преслав, Видин, Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Нова Загора, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Рудозем, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Царево, Шумен, Ямбол.

Запознати твърдят, че именно това са „спящите структури“, които ще бъдат ползвани за агитация и основа на евентуално движение на Слави Трифонов. С името на „Днес“ се свързва бившият активист на НДСВ Димитър Диманов. Той официално не фигурира в движението, начело на което е неговата братовчедка Анжелика Цокова.

Съдържанието, което генерира „Днес“ има и друг последовател – бившият военен министър в тройната коалиция, издигнат от НДСВ – Николай Цонев. В момента Цонев е лидер на партия „Нова алтернатива“, чиито структури помагаха неофициално на Трифонов да събере подписи за референдума. По неофициална информация партията на Цонев влиза в сметките на Слави за евентуален политически проект.

[ad id=“236999″]

„Ако се прави проект въз основа на гражданското движение на Анжелика Цокова, зад която стои братовчед й, трябва да има регистрирана партия, която да бъде ракета – носител за регистрация в ЦИК. Твърди се, че това ще бъде „Нова алтернатива“, коментираха пред

Групата „Слави, време е да изхвърлим боклука“ също ретранслила съдържанието на „Днес“.

От организацията на майките твърдят, че нямат никаква връзка с „Днес“.

http://BNews.bg


image0 (9K)