Политическите партии трябва да върнат 14,6 млн. лева

Партиите и коалициите имат срок до края на 2020 година да върнат получените в повече средства като държавно финансиране. Ако не спазят този срок, ще им се начисляват лихви. Промяната беше гласувана на второ четене на промените в Закона за политическите партии. Общата сума, която политическите формации трябва да върнат, е в размер на 14,6 милиона лева, съобщава БНР.

Според текстовете на закона годишната държавна субсидия, отпусната на политическите партии и коалиции за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на този закон, ще се преизчислява.

Разликата между предоставените държавни субсидии от 26 май 2016 г. до влизането в сила на този закон и преизчисленият размер ще се връща от политическите партии и от партиите от състава на съответните коалиции, които са ги получили. Сумите ще се възстановяват по централния бюджет.

След влизане в сила на закона в 7-дневен срок Министерство на финансите ще бъде задължено да публикува информация за средствата, които подлежат на връщане от политическите сили. Законът регламентира случаите, когато надвзетата субсидия не е върната доброволно. На политическа партия, която не е върнала доброволното разликата в субсидията се предоставя субсидия в размер на 70% от сумата, която трябва да й бъде предоставена и 50% от сумата от всяка следваща част на субсидията в рамките на до една година от влизането в сила на този закон.

Законът урежда и случаите, в които партиите нямат достатъчно средства за това. Тогава разликата, която не е върната, може да се върне до 31 декември 2020 г. Партиите, които не получават субсидия също връщат разликата до 31 декември 2020 г.


image0 (9K)