Политико: Главният прокурор на САЩ обсъжда борбата с организираната престъпност с Борисов, който многократно е свързван с нея

Главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс се срещна във вторник с българския премиер Бойко Борисов, за да обсъдят организираната престъпност и други въпроси, свързани с международната сигурност. Световните медии изтъкнаха иронията на тази среща, тъй като Борисов е обвиняван от американските власти във връзки с мафията повече от десетилетие.

Сешънс е в България за срещата на министерствата на правосъдието и вътрешните работи на ЕС и САЩ, в рамките на която ще участва в пленарни сесии по въпросите за организираната престъпност, киберпрестъпността, борбата с тероризма и сигурността на границите. България пое ротационното председателство на Европейския съюз за първи път на 1 януари, което даде на Борисов специални отговорности по въпросите на наказателното право в целия ЕС.

[ad id=“225664″]
Колоритният премиер и бивш шампион по карате отдавна развива идентичност в стил „Батман“ като борец срещу престъпността. Борисов демонстрира подкрепа към усилията на Вашингтон в борбата с организираната престъпност с различни цели, предимно популистки. Навярно Сешънс се е чувствал особено неловко по време на срещата с Борисов, като се има предвид ръководната роля на главния прокурор в мащабната инициатива на президента Тръмп за борба с международната организирана престъпност.

От американския Департамент на правосъдието отказаха да дадат информация дали Сешънс е знаел за престъпните връзки на Борисов с коментар, че Департаментът „не коментира вътрешни брифинги“. Според изявление на Департамента, Сешънс и Борисов са се срещнали в кабинета на премиера в Министерския съвет в София и са говорили за „взаимния ангажимент на страните за киберсигурността и борбата с международния тероризъм, трафика на наркотици и трафика на хора“.

В изявлението на Департамента не се споменава конкретно организираната престъпност, но се съобщава, че „Главният прокурор и министър-председателят обсъдиха и други области на сътрудничество в областта на правоприлагането между двете страни, включително екстрадиция и правна взаимопомощ“.

Сешънс не е първият висш представител на САЩ, който се среща с Борисов. Президентът Барак Обама го покани в Белия дом през 2012 г., и бившите директори на ФБР Джеймс Коми и Робърт Мюлер също се срещнаха с него.

Служителят на Департамента на правосъдието, който помоли за анонимност отбеляза, че двамата държавни секретари на Обама – Джон Кери и Хилъри Клинтън – също са срещали Борисов. Той добави, че Сешънс се е срещнал с Борисов, защото последният „е демократично избран премиер на България“ и поради ролята на България в ЕС.

Предполагаемите връзки на Борисов с над тридесет убийства в бившата комунистическа страна бяха достатъчна причина за Мюлер да откаже среща с него през 2005 г., въпреки че по това време беше най-висшият служител на правоохранителните органи в страната. В крайна сметка срещата с Борисов се осъществи, след като Мюлер бе подложен на натиск от тогавашния президент на САЩ Джордж Буш. По време на втората им среща в София през 2011 г., Мюлер с мъка се усмихваше на снимката с Борисов, който е известен с това, че обича да споделя свои снимки с други лидери на световната сигурност.

[ad id=“225664″]
През 2006 г. посланикът на САЩ в България Джон Байърли изпрати конфиденциално съобщение до американските власти, че Борисов е бъдеща политическа звезда, но също и човек, който е „замесен в сериозна престъпна дейност и поддържа близки връзки с Лукойл и руското посолство.“

Байърли твърдеше, че тогавашният кмет на София е забъркан в мащабни кражби на петрол и незаконни сделки с Лукойл, както и че е част от огромна мрежа за трафик на метамфетамин. Той каза, че Борисов е използвал позицията си като главен секретар на Министерството на вътрешните работи „да осигури прикритие за престъпни сделки“ и че неговата съпруга, управлявала голяма българска банка, „е обвинена в пране на пари за организирани престъпни групи, както и за незаконните сделки на Борисов.“

Оттогава Борисов е избиран за министър-председател три пъти. Той отхвърля всички обвинения за незаконна дейност. В отговор на запитване на Политико за предполагаемите връзки на Борисов с организираната престъпност, служител на българското Министерство на външните работи каза, „Дори не съм чувал тези слухове“.

През последните години висши служители на ЕС са казвали, че Борисов изглежда ангажиран с усилията за борба с престъпността, особено след като България се стреми да бъде приета в Шенгенската зона и съответно да овладее все още масовата корупция и организираната престъпност, ширеща се на нейната територия.

По време на срещите във вторник, служители на Департамента на правосъдието настояха България да екстрадира в САЩ петима българи, които са обвинени, че са изнасяли самолетни части за националната авиокомпания на Сирия в нарушение на ембаргото на САЩ за търговия, съобщи официалният представител на Департамента на правосъдието.

Главният прокурор на България заяви през април, цитиран от Ройтерс, че има „минимален“ шанс България да сътрудничи, тъй като правните основания за екстрадиция са недостатъчни. От Департамента отказаха да коментират дали България е смекчила позицията си по този въпрос.

Политико


image0 (9K)