Полезни съвети към майките на момченца

1. Научете своя син да изразява с думи това, което чувства.
Малкият ви син може да вика от отчаяние, да се крие от смущение, да хапе от вълнение и да плаче от страх. Обяснете му, че това са емоции, които диктуват на тялото как да се държи. Покажете му други хора, които чувстват същото, но изразяват своите емоции другояче. Обсъждайте с детето своите собствени емоции. Когато порасне, то ще знае разликата между злоба и смущение, разочарование и мъка, ще се научи правилно да се справя със своите емоции и да ги изразява умело, при това без да се стеснява и да изпитва чувство на вина.

[ad id=“225664″]

2. Бъдете най-големият фен на своето дете.
Най-вероятно неведнъж ще смутите своя син с това, че на някой семеен празник ще започнете да пеете песните на неговата училищна рок-група или ще показвате негови детски снимки на момичетата, ще събирате най-тъпите (според него, разбира се) грамоти, награди и постижения, ще разисквате с приятелки  неговите проблеми в училище и т.н. Най-вероятно някой ден той ще ви каже: „Стига, мамо, спри се“. Той ще се изчервява, но ще знае, че има поне един човек, който ВИНАГИ ще е на негова страна.

3. Научете своя син да разтребва след себе си, да готви, да си пере чорапите и да си глади ризите.
Може това никога да не му потрябва, но някой ден неговата жена ще ви бъде благодарна.

4. Четете на него и заедно с него.
Децата стават читатели на коленете на своите родители. Детето трябва да вижда, че вие също четете. Разказвайте му за това, което сте прочели, за своите любими книги и герои. Обяснете му защо е толкова важно да се четат книги. И четете заедно с него, а после обсъждайте прочетеното, доизмисляйте, фантазирайте, рисувайте любимите приказки – учете своето дете да бъде активен читател.

[ad id=“263680″]

5. Поощрявайте неговите танци!
Музиката, ритъмът, танцът– това е универсален език, понятен на всички. А свободното владеене на собственото тяло е необходим навик за хармонично развитие. Танцувайте заедно с детето, хвалете неговите неловки па!

6. Убедете се, че пред него има примери на добри хора.
Умни, смели, силни, талантливи и честни. Разказвайте му за велики писатели, пътешественици, учени, изследователи, художници, космонавти, фотографи, артисти и др. За това как те са живели и какво им е коствало да постигнат успеха си. Разказвайте не само за мъже, но и за жени. И за това, че вътрешната красота е по-важна от външната.

7. Бъдете пример на такъв човек.
Вие вече сте супергерой – това е истина, не се съмнявайте в това нито за секунда. Но всеки ден доказвайте на своя малък син, че вие сте красива, умна и честна. За него вие сте идеалната жена, образец за всички останали.

8. Научете сина си на добри маниери.
Да казва благодаря и моля, да подава ръка на жените, да предлага помощ, да отстъпва място и пр. Това ще направи света наоколо много по-добър.

[ad id=“236993″]

9. Дайте му нещо, в което да вярва.
Вашето момче неведнъж ще изпитва страх или тревога, болка или скръб или просто ще се нуждае от вас тогава, когато няма да сте до него. Дайте му онова, към което той може да се обърне, когато се чувства самотен, за да знае, че никога няма да бъде сам. Никога.

10. Научете го, че трябва понякога да бъде много нежен.
Към малките деца, животните, цветята и чувствата на другите хора.

11. Дайте му възможност да развали онова количество вещи, които той все едно ще счупи.
Ако всеки път се разстройвате, когато момчето ви се прибере вкъщи с мръсни и скъсани дрехи, ще влезете в безнадеждна борба. Не изразходвайте енергия да се ядосвате пред неизбежното – момчетата опознават света, катерейки се по дърветата и оградите, скачайки в локви, разливайки и падайки. Това са нормални неща.

[ad id=“236999″]

12. Увличайте се от неговите интереси.
Научете всички тънкости на футбола и запомнете имената на футболистите от любимия му отбор, а още по-добре от националния отбор, научете песните на неговата любима група или как се казват различните двигатели, научете се да рисувате панди… Бъдете активен участник в живота му, а не страничен наблюдател.

13. Излезте заедно на улицата.
Изключете телевизора, изключете видео-игрите, сложете телефона да се зарежда и приберете по-надалеч фотоапарата. Просто излезте на улицата и следвайте детето си, гледайте го, изследвайте неговите реакции, задавайте му въпроси. Това прилича на магия, опитайте.

14. Позволете му да загуби.
Колкото и да ви се иска, вашето дете не може винаги да бъде победител. Казвайте му: „Ти си победител, защото се стараеш“, но той няма да мисли така и ще се чувства разочарован. И това е добре, защото понякога животът ни поднася такива обрати, от които ние се стараем да предпазим нашите деца. Но този опит ще му е от полза, когато той загуби отново (и отново, и отново, и отново…) Научете го че понякога той печели, а понякога губи. Но това не означава, че трябва да се предава.

15. Дайте му възможност да помага на другите.
Съществува голяма разлика между това да му се даде възможност да помага и да го заставиш да помага. Да дадеш възможност – това означава да запалиш огънче в сърцето, което някой ден ще засияе в голям огън и ще освети целия свят. Вие самите бъдете пример – помагайте си един на друг.

16. Обяснете му, че за да се постигне съвършенство, помага практиката.
Това се отнася не само до спорта или музиката. Изграждайте правилни навици, които ще помогнат на зрелия мъж да се справя с лекота с всичко в живота.

[ad id=“225664″]

17. Отговаряйте му, когато пита: „Защо?“
Отговаряйте му или търсете заедно отговора. Покажете му къде може да намери отговор (да попита баща си, баба си, дядо си, да потърси в енциклопедията или в интернет). Задайте му насрещен въпрос, за да започне да мисли сам. Ако след време нещо го притеснява да ви попита, той ще знае къде да търси отговор.

18. Нека баща му го научи на най-важните неща. Ако позволите на баща му да се потопи в процеса на възпитание на детето от самото начало, у сина ви след време ще се изгради правилно мнение – неговият татко знае ВСИЧКО НА СВЕТА. Вие винаги ще бъдете любимата майка, но таткото за момчето е особен човек, който знае отговорите на всички въпроси.

19. Дайте му възможност да освободи енергията си.
Барабани, боксьорска круша, отворено пространство, вода или куче. Дайте му нещо, за да може да беснее и да играе до „умопомрачение“ – иначе той ще използва нещо ваше, за което може после много да съжалявате.

20. Винаги носете със себе си мокри кърпички, антибактериален гел и лейкопласт.

21. Постройте му крепост.
Хвърлете на пода възглавниците от дивана, преместете столовете един към друг, хвърлете отгоре две одеяла и вашият хол ще се превърне в пещерата на чудесата. Това е важно познание за това как всяка обикновена вещ има вътрешен потенциал, за да стане вълшебна.

[ad id=“263680″]

22. Водете го със себе си навсякъде.
На работа, на срещи с приятели, на път. Всяко ново място отваря сърцето му, кара го да мисли и оставя спомени.

23. Целувайте го и го прегръщайте!
Всяка майка на синове ще ви каже, че малките момченца са много любвеобилни и нежни. Те могат да бъдат сурова, дива и разрушителна сила през целия ден, но има такива моменти, когато те са много добри, нежни и чувствителни. Затова целувайте и прегръщайте своето дете, когато е на 2 месеца или на 16 години, и особено, когато то капризничи и щурее. Не се страхувайте, че ще го изнежите – момчетата много силно се нуждаят от любов! И ще се убедите, че то знае, че мама може да целува своя син, независимо от това колко голям е той и къде се намирате.

24. Бъдете за него ДОМЪТ, в който той винаги ще иска да се връща.
Когато момчето се учи да ходи, то се отдалечава от вас само на няколко крачки, а после се връща. След това отива малко по-далече, и отново тича към вас… Когато се научи да рисува, той ще чака вашата горда усмивка. Когато се научи да чете, по 20 пъти ще ви чете една и съща книжка на глас, защото мама ще го слуша в захлас и 20, и 50 пъти. Когато рита футбол, той ще търси вашето лице на трибуната. Когато се разболее, ще звъни на вас. Когато наистина нещо съсипе, той пак ще звъни на вас. Дори когато стане голям и силен, той може да заплаче на рамото ви, без да се стеснява от своите чувства. Дори и когато стане съвсем голям и в живота му се появи нова жена и нов дом, вие все още ще бъдете неговата майка. Нещо постоянно и неизменно като слънцето.

Източник: margaritta.net


image0 (9K)