Полезни съвети как да се справим с махмурлука

На всеки може да се случи да попрекали с алкохола, особено в сезона на тежките трапези по Коледа и Нова година. Полезно за всеки почитатл на алкохолните напитки да знае как да преодолее махмурлука на другия ден и да изчисти организма си.
Основателката на Nosh Detox- нутриционист дава съвети какво да приемаме след тежка вечер, за да се почувстваме по-добре.

Джийта Сидху-Роб насочва какво и кога да изядем или изпие, за да се преборим с махмурлука, дори ако трябва да работим.

7:30 ч сутринта – Събуждане. Изпийте 2 чаши вода

Това не е новина – очевидно е, че много е важно да се хидратирате. Най-добре е да ползвате чаши, за да сте сигурни, че ще поемете минимум необходимите ви 8 чаши на ден.

8:00 ч – Изпийте чаша джинджифилов чай с мед

Заменете кафето с джинджифилов чай и лъжичка мед. „Доколкото кофеинът е диуретик, той ще ви обезводни още повече, а това може да засили главоболието. Алкохолът и кафето влияят на кръвното налягане и може да получите главоболие“, предупреждава специалистката по хранене.

8:30 – Закуска от омлет с гъби или поширани яйца и гъби върху препечена филия

Според Сидху-Роб закуски като овесени ядки, яйца и препечени филийки по принцип са най-подходящи при махмурлук, те ще ви заредят с енергия и ще ви накарат да се чувствате по-добре.
„Яйцата осигуряват енергия и освен това съдържат значителни количества цистеин, който разгражда причинителя на махмурлука – ацеталдехид. Той е химикалът, който остава, след като черният дроб разгради алкохола. Гъбите също са чудесни, защото съдържат селен, което е още една добавка към антиоксидантните им сили“, казва Сидху-Роб.

„Овесената каша също е друга щадяща възможност, но както сте забелязали изобщо не изглежда привлекателно“, добавя тя.

Млечните продукти трябва да се избягват на всяка цена, тъй като те са трудносмилаеми и в нормални условия.
„Консумацията на сирене или млечни продукти като мезе по време на пиене или като лека закуска на следващия ден може да причини лошо храносмилане, киселини и да влоши махмурлука“, казва нутриционистката.

Пийте и доматен сок за закуска

Доматеният сок е чудесен за успокояване на раздразнения стомах. „Глюкозата в доматения сок ще ви помогне да нормализирате кръвната си захар, като ви избави от умората, слабостта и лошото настроение. Той е чудесна алтернатива на пастьоризирания портокалов сок и други цитруси, които могат да заблудят чувствителния стомах и да го накарат да се чувства още по-зле.“

10:00 ч – Изпийте още две чаши вода и изяжте един банан

Бананите са щадящи стомаха, а освен това поддържат кръвната захар. Ярко оцветените храни са богати на важни електролити, особено калий. Те съдържат и витамини от Б групата, както и въглехидрати, които повишават настроението, които ще ви помогнат да преборите депресивните ефекти на алкохола.

12:00 ч – Обяд от суши и мисо супа

Консумацията на тежки въглехидрати ще ви енергизира, но малко след това отново ще ви стане слабо. Затова вместо чипс, паста, пица или обичайните сандвичи, вземете суши и мисо супа.
Сушито може да ви изглежда необичайно – много хора избягват да ядат риба и нейните производни, но омега-3 мастните киселини в мазната риба и оризът са точно това, от което се нуждаете. „Яденето на здравословни мазнини влияе чудесно на махмурлука“, казва Сидху-Роб. „Солта в мисо супата ще хидратира тялото и ще възстанови водно-солевия баланс.“

Пийте кокосово мляко за обяд

Кокосовото мляко също влияе на нивата на солите в тялото.

14:30 ч – Изпийте едно зелено смути

Би трябвало коремът ви вече да е по-спокоен и е време за голяма инжекция витамини под формата на смути.

Смутито може да ви помогне да задоволите нуждите от захар, а и е добра алтернатива на шоколада.
„Опитайте да устоите на повиците и да избягвате сладки храни и напитки, тъй като повече захар само ще допринесе за дисбаланса в тялото. Вместо това си набавете захар чрез натурални сокове и смутита, при които енергията се усвоява по-бавно.“

Съставките, от които се нуждаете за смутито са зелени листа, напр. спанак, половин банан и лъжичка мед. „Спанакът е пълен с фолиева киселина, витамин C и сяра – всички тези съставки са доказали, че предотвратяват симптомите на махмурлук.“

16:00 ч – Изпийте още две чаши вода и хапнете препечена филийка от черен хляб (с или без авокадо)

Можете да намжете филийката си с размачкано авокадо. Както и при сушито добрите мазнини в авокадото са чудесни, когато тялото разгражда алкохола. Ако добавите и лютичко, това ще подпомогне черния дроб и ще активира ензимите.
19:00 ч – Най-после е време за вечеря. Възнаградете се с бургер, картофи и две чаши вода

Ако сте успели да спазите всичко това през деня и смятате да си полегнете съвсем скоро, можете да се възнаградите.

Протеинът ще ви засити, червеното месо ще ви донесе добра доза желязо. Ако ви се хапва сирене, добавете го към картофите, по възможност печени.

И накрая- не прекалявайте в нищо!

Източник: dir.bg


image0 (9K)