Полезни идеи как да мотивирате детето си да учи

Искате детето ви да бъде добър ученик- тогава не ограничавайте процеса на учене единствено в рамките на класната стая.
Знанията и уменията, усвоени в училище са изключително важни за израстването на детето в интелектуално и социално отношение, но не по- малко важен е светът, който вие като родители ще разкриете пред него чрез книгите, игрите, изкуството, разговорите. Желанието да открива нови и нови неща разширява светогледа на детето и ще даде тласък на интереса му към ученето и усвояването на нови знания. Ето някои полезни идеи:

[ad id=“263680″]

1. Залейте света на детето с книги

Изберете приятно четиво и започнете да се редувате да го четете с детето си. Може да създадете и семейна традиция, литературни вечери например, в които всеки член от семейството да прочита по един кратък откъс от книгата, която чете в момента. Тази традиция, дори и без да го планирате, най-вероятно ще включи в себе си и дискусия. Бъдете активни, поиграйте си на критици.

2. Насърчавайте малчугана да изразява мнение, да говори за чувствата си и да прави собствени избори

Нека детето само избере гарнитура към вечерята, дайте му свободата само да се спре на извънкласна дейност. Подканвайте го да участва във взимането на семейни решения (там, където ситуацията позволява) и му покажете, че цените мнението му.

[ad id=“225664″]

3. Подходете с ентусиазъм към нещата, които вълнуват малкия човек и го окуражете да изучава онова, което го влече

Ако детето се увлича по коне, предложете му интересни истории за езда в книги или дори интернет, или го предизвикайте да открие поне пет интересни факта за конете и да ви ги разкаже.

4. Осигурете игрови ситуации и средства, които подкрепят различните методи на учене – от слушане и визуализация, до сортиране и подреждане

Подреждането на елементи, конструктори, които предполагат свобода на решението, ще развият творческото мислене и уменията за разрешаване на различни задачи. За целта обаче, трябва да предоставите на децата достатъчно пространство и време. Би било добре детето да усеща това наистина като игра, а не като задължение.

5. Обръщайте внимание на новите неща, които вие самите научавате, с въодушевление

Обсъждайте с детето различните начини, чрез които търсите и откривате нова информация без значение от темата. Разкажете му какво ви е привлякло вниманието и как сте стигнали до това. Потърсете заедно допълнителна информация.

[ad id=“263680″]

6. Питайте детето какво е научило в училище, не го разпитвайте за оценките

Помолете го да ви разкаже какво е научило днес. Така, повтаряйки уроците със свои думи, детето ще запомни по-добре наученото. Колкото до оценките – те невинаги са действителен критерий за знания и умения.

7. Помогнете му да сложи ред в учебния процес у дома

Ако задачата, която има за домашно, изглежда твърде обезсърчително трудна, то детето ще прекара повече време в притеснение, отколкото в учене. Бъдете наоколо и на разположение, за да се уверите дали случаят е такъв и при нужда се отзовете.

8. Празнувайте и най-малките постижения

Поощрявайте детето за всяка добре свършена работа, хвалете го, може да му отпуснете повече време за игра или да му позволите някое лакомство отгоре, без разбира се да придавате особено значение на самата награда, нека бъде символична. Така ще осигурите на детето позитивната подкрепа, от която се нуждае, за да се амбицира да постига повече и повече.

[ad id=“225664″]

9. Фокусирайте се върху качествата, а не върху недостатъците

Когато детето се затруднява с математиката, но в същото време пише невероятни есета – подарете му помагало със задачи, а към него добавете красив тефтер. Така ще дадете тласък на талантите и ще му помогнете със затрудненията без да му вменявате чувство за малоценност.

10. Превърнете събитията от деня в повод за научаване на новости

Насърчавайте детето да се интересува от различни теми от ежедневието и света, да се включва в интересни разговори, да се запознава с нови хора.
Успех!

Източник: highviewart.com


image0 (9K)