Полезна и сладка – динята ни лекува

Още от най- дълбока древност лечебните свойства на динята са били известни на хората .
Смята се, че преди хилядолетия динята е била диворастящо растение в пустинята Калахари и била използвана като източник на вода.

[ad id=“225664″]
Тя не само утолява жаждата и е вкусна, но и пречиства организма, улеснява уринирането, подобрява кръвообращението. Резен диня е идеален помощник при висока температура, обилно потене, нервност или топлинен удар.

Динята изчиства организма от токсините

Консумацията на диня се препоръчва се за хора, страдащи от заболявания на отделителната система, подагра, артрит, ревматизъм, гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, атеросклероза, заболявания на черния дроб и пикочния мехур, кръвотечения от носа. Динята е полезна и при анемии, защото стимулира производството на кръв. Съдържа още и витамините А, В1, В2, които подпомагат работата на нервната система, както и желязо, магнезий, манган и никел.

[ad id=“263680″]

Динята срещу затлъстяването

Динята е с най-високо съдържание на вода от всички плодове – 92%, което я прави диетична и се препоръчва при затлъстяване. Отлично качество на динята при диети е, че създава усещане на ситост. Тя има големи количества витамин C – един резен диня ни осигурява 39% от препоръчителната дневна доза на витамин С. В динята има и високи нива на витамин А – около 33% от препоръчителната дневна доза, който отговаря за кожата и доброто състояние на лигавиците.

[ad id=“236993″]

Динята има противоракови свойства

Наличието на бета каротин в динята я прави добра храна за профилактика на рака, тъй като този витамин е силен антиоксидант. За хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, порок на сърцето и високо кръвно налягане, наличието на доста калий, който подпомага регулирането на сърдечната функция, динята е много подходяща . Семената на плода подобряват бъбречната функция. Консумирането на диня понижава нивата на лошия холестерол.

[ad id=“236999″]

Фибрите в нея подпомагат правилната функция на червата и предпазват организма от рак на дебелото черво.
Благодарение на магнезия и фибрите, динята се препоръчва при хроничен запек. Плодът регулира перисталтиката и стимулира образуването на жлъчен сок.

Ликопенът, който й придава червения цвят е 100 пъти по-силен антиоксидант от витамин Е и ако се консумира редовно, намалява риска от рак с 45%. Ликопенът сваля холестерола и предпазва сърцето.

Динята съдържа цитрулин, който подпомага имунната система, отпуска кръвоносните съдове и подпомага добрата функция на червата.


image0 (9K)