Полезна или вредна е консумацията на яйца?

Учени: Консумацията на яйца не предизвиква сърдечни заболявания, макар че е широко разпространено тъкмо обратното мнение, съобщи Лайф.

[ad id=“225664″]

Взаимовръзката между консумацията на яйца и сърдечните болести не е открита. Освен това е констатирано, че консумацията на едно яйце дневно намалява риска от инсулт. До тези заключения стигнаха специалисти от компаниите „Епидстат“ и „Ди Ел Дабъл Ю консълтинг сървисис“ през 2016 г.

През 2017 г. техни колеги обаче написаха препоръки за здравословно хранене, в които се казва, че яйцата са вредни за здравето, защото повишават нивото на холестерола.

[ad id=“236999″]

Сега журналисти от сп. „Фокус“ решиха да вземат мнението на кардиолози, за да бъде решен спорът. Те поясниха, че ако голяма част от порцията включва плодове, зеленчуци или съдържащи ги продукти, яйцата не са свързани със сериозен риск от повишаване нивото на холестерола.

По мнението на кардиолозите единна позиция относно консумацията на яйца все пак не може да има. Те припомнят, че здравословното хранене не е главен фактор, понижаващ риска от сърдечни болести. Специалистите са уверени, че отказването от цигарите и по-голямата физическа активност са с по-значим ефект. Важна роля има и генетичното предразположение.

dariknews.bg


image0 (9K)