Поклон пред великия българин!

На днешния ден е роден големият българин Петко войвода. На 18 декември (6 декември стар стил) 1844 г. в българското село Доганхисар, разположено на 26 км от Дедеагач, Беломорска Тракия, се ражда Петко Кирков (Каракирков, Киряков) Калоянов, по-известен като Капитан Петко войвода.

При даскал Лефтер в Доганхисар, 15-годишният Петко се научава да пише и чете на български с гръцки букви. Майка му се казва Груда от съседното село Тахтаджик, от известния род на Калояновци, а баща му е Кирко Каракирков. Има 8 братя и сестри. Бил много висок, с едър кокал, много пъргав, но разсъдлив и с кротък нрав. Често пеел родопската песен за Делю войвода и обичал да играе хорá. Турците убиват брат му Матю и братовчед му Вълчо. На 6 май (Гергьовден) 1861 година Петко оставя семейството си и излиза предводител на чета хайдути в гората, за да мъсти.

Посветил живота си на освобождението на беломорските българи и обединението им с България, защитник на Родопите, борил се за свободата на потиснатите в Османска Турция. Капитан Петко войвода умира на 7 февруари 1900 година и е погребан във Варна.

Поклон пред великия българин!


image0 (9K)