„Позвъних на своя убиец. Той си призна“. Навални накара агент на ФСБ неволно да се разкрие

Агент на руските служби неволно разкри как опозиционният лидер Алексей Навални е бил отровен. Това се случи в телефонен разговор със самия Навални, който се представи за високопоставен държавен служител и поиска отчет за акцията.

Агентът, който е сред уличените в опита за убийство, призна, че Навални е бил отровен с нервнопаралитичен агент, нанесен върху бельото му. Целта на акцията е била 44-годишният опозиционер да бъде убит и единственото бързата реакция на пилота на самолета, в който е бил Навални, и на лекарите, които са му оказали първа помощ, е попречила на това.

Разказаното от агента допълва разкритията от разследване на Белингкат, проведено съвместно с журналисти от руския Инсайдър, германския Шпигел и американската Си Ен Ен. Според авторите отравянето на Навални през август е било извършено от химици и лекари от Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия – институцията наследник на КГБ.

Запис на разговора, който продължава 49 минути, беше публикуван на 21 декември в канала на опозиционера в Ютюб със заглавието „Позвъних на своя убиец. Той си призна“. В него Навални се представя за служител на ФСБ и убеждава един от агентите, уличени в участие в покушението – Константин Кудрявцев, да му даде устен отчет.

Агентът потвърждава, че покушението е било организирано от ФСБ, че целта му е била опозиционерът да бъде убит, и че и по-рано са правени опити за убийството му.

„Ако [самолетът] беше летял малко по-дълго и ако не го бяха приземили толкова рязко и така нататък, може би всичко би минало по различен начин. Тоест, ако не беше бързата работа на медиците, парамедиците на пистата и така нататък“, казва Кудрявцев, който е бил част от операцията за почистване за унищожаване на доказателствата за покушението. Разговорът е проведен преди публикуването на журналистическото разследване, в което се появява за пръв път името на Кудрявцев.

Алексей Навални прояви симптоми на отравяне на 20 август тази година по време на полет над Сибир. Самолетът кацна аварийно и Навални остана в руска болница две денонощия, преди да бъде отведен за лечение в Германия, където се намира и до днес. Заключения на различни лаборатории посочиха, че той е бил отровен с нервно-паралитичното вещество Новичок, което и по-рано е било използвано от руските служби.

Кремъл отрича да има нещо общо с опита за убийство на опозиционера. Руският президент Владимир Путин определи като измишльотина разкритията, че агенти на ФСБ са отровили Навални.

„Пациентът на берлинската клиника се ползва от подкрепата на американските спецслужби“, каза Путин по време на редовната си годишна пресконференция. Той поясни, че по тази причина руските служби са длъжни „да го наглеждат“. Но това не значи, че трябва да го тровят, това е смешно, добави президентът. „На кого му е притрябвал изобщо? Ако искаха [да го убият], щяха да доведат нещата до край.“

Публикуването на разговора с един от агентите, уличени в участие в покушението обаче сочи обратното – че службите са се опитали да убият Навални и той е останал жив единствено благодарение на бързата реакция на пилота на самолета и медиците.

„Неволното признание добавя нови подробности към това, което вече знаем за операцията, включително точния начин, по който, според служителя на ФСБ, Новичок е попаднал в тялото [на Навални]. Признанието хвърля светлина и върху усилията на руските тайни служби да унищожат доказателствата след неуспешния опит за убийство на опозиционния активист“, посочват от Белингкат.

Навални обвинява руския президент Владимир Путин, че е поръчал нападението. „Доказателствата, представени от нас, са толкова убедителни, че дори човекът, който е поръчал престъплението – президентът Путин – не можа да го отрече и всъщност потвърди, че великолепната осмица, която ме следи почти 4 години, са служители на ФСБ“, написа Навални на 21 декември.

„Ясно е, че Путин не можеше да каже на цялата страна: да, наредих на ФСБ да убие моя политически опонент. Затова той отново започна да говори глупости, че няма разследване и всичко това е „легализация на информация от ЦРУ“, добави опозиционерът.

Европейският съюз и Великобритания наложиха снкции срещу шестима висши руски служители, за които се смята, че са отговорни за отравянето на Навални, както и срещу един организация, която участва в програмата за разработване и производство на нервнопаралитичните вещества от групата Новичок.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 


image0 (9K)