Позата, която е много по-вредна от цигарите

Комфортният стол – бичът на цивилизацията и как той се превръща в бомба със закъснител за нашия организъм.

[ad id=“225664″]

В колата на път към офиса, 8-часов работен ден и после към удобния диван вкъщи. В 21 век така изглежда ежедневието на повечето от нас. Според проучвания човек прекарва над 7 часа в седнало положение. 

Комфортният стол обаче може да се окаже бомба със закъснител. Дългото стоене в една поза крие рискове от диабет и сърдечни болести. А лекарите определят заседналия начин на живот като болестта на цивилизацията.

„Ние се приковахме на едно място, защото това ни е просто по-бързата работа. Рисковете са изключително големи. Нарушаваме си целия жизнен статус“, посочват лекари.

Противно на очакванията обаче физическата активност може да се окаже безполезна срещу ефектите от дългото стоене. Все пак експерти съветват да заложим на разнообразие като комбинираме няколко вида спорт.

„Различни методики – фитнес и ключови занимания, това е най-добрият вариант, за да се чувства добре човек. Напълно достатъчни са 30-40 минути на ден, за да може да се възстанови“, посочват инструктори.

За съжаление професиите, които предлагат заседнал начин на живот, са се увеличили с над 80 процента през последните 50 години. Физиотерапевти подсказват какви са оплакванията, че нашата работа ни приковава за стола прекалено често:

„Хората се оплакват от болки в кръста, в рамената и в целия гръбнак. Всичко това произлиза едно след друго, защото човешкият организъм е едно цяло. И когато го поставиш в неестествена поза толкова часове, той реагира“, обясняват специалисти.

Малко от нас обаче могат да си позволят да отделят време за спорт и експерти посочват трикове, с които да намалим негативният ефект от продължителното стоене.

[ad id=“263680″]

„Трябва да се излезе от този вид режим на постоянство. Трябва да има прекъсване по време на работа“, съветват  още лекари.

Атмосферата също трябва да се сменя. Според проучвания трима от четирима  предпочитат да не прекарват толкова време на стол. Оказва се, че нежният пол е по- засегнат от вредите, които носи работата в седнало положение.

Източник: БЛИЦ


image0 (9K)