Пожар изпепели мигрантски център на остров Лесбос

Голям пожар на остров Лесбос изпепели складове и офиси на мигрантски център на неправителствена организация „Едно щастливо семейство“, предаде БНР.

В последните дни зачестиха негативните реакции на жителите на островите срещу всички организации, които подпомагат мигрантите.

На гръцките острови в Егейско море в последните дни няма опити на мигранти да преминат в гръцки териториални води.

Продължават военните учения около островите Лесбос, Хиос и Самос. Не се допуска движение на частни плавателни съдове.

Силно е напрежението сред жителите на островите. Хората от Лесбос принудиха голяма група неофашисти от Германия да напусне острова поради расистките им изявления срещу мигрантите.

Министърът по миграцията Нотис Митаракис съобщи, че се прекратяват помощите на всички мигранти и бежанци, получили вече статут на закрила. Те трябва да напуснат и лагерите.

Общинският съвет на кметство Синтикис, въпреки протестите на местните жители, взе решение да позволи изграждането на мигрантски затворен лагер в близост до българската граница в района „Клиди“.

Местната власт обясни решението си с „националната сигурност“. В този лагер ще се настанят около хиляда мигранти от островите, които нямат право на бежански статут и очакват репатриране. Лагерът е с временен статут. Снимка: БНР


image0 (9K)