Пожарът край Дълбоки не стихва, включи се военна техника

Големият горски пожар продължава да бушува край село Дълбоки. Пожарникари и доброволци гасят пожара на изключително труден терен, където не може да се качи техника.

75 души – горски, пожарникари и военни, се борят с огнената стихия. Три екипа са били дежурни през нощта. Два са фронтовете на пожара – в източна и западна посока.

„Има надежда пожарът да бъде поставен под контрол. От 5:30 започнахме действия. От западна, северна и източна страна стихията е под контрол, разкри шефът на местната пожарна комисар Стоян Колев, който се надява до обяд, докато времето е тихо и няма вятър, пламъците да бъдат локализирани.

В рамките на два дни гората над старозагорското село Дълбоки пламва два пъти. За втори път – тази събота около 16:30 ч. следобед.

Горски пожар бушува над село Дълбоки

„Вечерта имаше дежурни, до сутринта до 10 часа нямаше нищо и се успокоихме. Обаче одеве между четири и половина и пет, изведнъж фурна пак и то горя на голям фронт“, разказва кметът на село Дълбоки Бальо Димов.

Два противопожарни екипа и служители на горското започват борбата с пламъците. Заради трудния терен до периметъра на пожара се стига единствено пеша. И докато в центъра на селото масите на местното барче бяха пълни, нагоре към пожара тръгнаха и доброволци.

„Рисковано е, обаче ако стигне пожарът до селото е по-рисковано, според мен“, казва доброволецът Тодор Тодоров.

„Там е работата, че нищо не можем да направим- без вода нищо не може да се направи. Доколкото можем, спасихме тука“, казва Иван Иванов, друг доброволец.

През 2007 г. Русия изпрати самолет, за да потуши пожара в гората над село Местността бе залесена. 13 години по-късно гората отново стана на пепел.


image0 (9K)