Пожарникари мерят сили в атрактивно състезание

В първата спортна проява на пожарникари от цялата страна за Купа „Севтополис“ участват представителните мъжки отбори от пожароприложен спорт на Регионалните дирекции „Пожарна безопасност и защита на населението“ на 8-те най-добри Спортни клубове по пожароприложен спорт в страната:

Бургас, Варна, Враца, Кърджали, Пловдив, Разград, Стара Загора и представителния отбор на Факултет ПБЗН – МВР.

Повече от 80 състезатели ще се надпреварват в преодоляване на препятствия, подобни на тези при истински пожар, гасенето на действителен огън, изкачване с щурмова стълба до четвъртия етаж на учебна кула, построяване на плангови линии за най-кратко катерене и др. Състезанията се провеждат в индивидуални и колективни дисциплини, съответно – изкачване с щурмова стълба и 100-метрова пътека с препятствия и пожарна щафета 4 по 100 м. с препятствия и бойно разгръщане от мотопомпа.

Инициативата е на комисар Стоян Колев, директор на РД ПБЗН Стара Загора, който избра казанлъшката Пожарна като място за провеждане на състезанието. Кметът Галина Стоянова обяви амбицията състезанието да се превърне в традиция.

Днес в 9:00 часа състезателите мерят сили в дисциплината „Изкачване с щурмова стълба“ в РСПБЗН – Казанлък. На същия ден от 15:30 часа на стадион „Севтополис“ ще се проведе не по-малко атрактивната дисциплина „Пожарна щафета 4х100 метра с препятствия“.
На 21 юни от 9:00 часа турнирът ще завърши с „Бойно разгръщане от мотопомпа“ отново на градския стадион.
Каним всички желаещи да се докоснат до пламъка и адреналина, носещ пожароприложния спорт! Заповядайте!

Пожароприложният спорт води началото си от 20-те години на миналия век на Стария континент, като правилата на състезанията са базирани изцяло на ежедневни ситуации, с които се сблъскват огнеборците. У нас основите на професионалната надпревара са положени още през 1929 г.


image0 (9K)