Под натиска на протестите: Макрон вдига минималната работна заплата със 100 евро

Френският президент Еманюел Макрон обеща повишаване на минималната работна заплата и намаляване на данъците. Той направи това под натиска на продължилите седмици наред протести на движението на така наречените „жълти жилетки“. При тях се стигна до сблъсъци и погромив Париж.

Месечната минимална заплата във Франция ще бъде увел със 100 евро от 2019 година, съобщи Би Би Си (bbc.com). В момента тя е 1,498.47 евро на месец, около 1160 евро след данъчното облагане, информира expatica.com.

В  телевизионно обръщение към нацията Макрон отбеляза, че гневът на протестиращите е „дълбок и в много аспекти основателен„.

Планираното увеличение на данъците за пенсионерите с ниски доходи ще бъде отменено, а работодателите ще бъдат призовани да платят на служителите си освободен от данъци бонус за края на годината, допълни Макрон.

Искам да бъда много ясен пред вас тази вечер: ако съм се борил, за да разбутам политическата система, старите навици, лицемерието, то е защото вярвам повече от всичко в тази страна, че я обичам„, подчерта президентът на Франция.

Нищо обаче не оправдава насилието“, категоричен беше той.

Когато насилието се развихри, свободата умира. Никакъв гняв не може да оправдае нападенията срещу полицаите„, заяви Макрон.

Първите реакции на протестиращите бяха, че протестното движение ще продължи. Все още обаче не може да се предвиди дали Франция трябва да се готви за нова събота на шествия, които могат отново да доведат до безредици.

В последния протест на „жълтите жилетки“ участваха над 125 хиляди души. Над 1000 бяха задържани само в Париж.


image0 (9K)