„Под Игото” от Иван Вазов, разтълкувано от Ботьо Буков

От най-високо място ни казват, че Вазов не трябвало повече да се изучава в училище, защото бил станал непонятен за подрастващите. Аз пък казвам: да, непонятен е, но преди всичко за вас, господа, защото сте се разсейвали в клас по родолюбие или пък даскалът ви е бил джендър и не ви е брулил ушите заради вярата и словото българско. Днес аз хващам за дебелия край 3-метровата пръчка, която ми завещаха от тревненското килийно училище и ви пренасям в кратък откъс от главата „Радини вълнения” на дяда Вазова. Думите отгоре са негови, а отдолу в курсив са си лично мои в опит да разясня за какво иде реч днес на разбираем български език. Приятно забавление.

  • Господине, попитайте и наша Събка – каза чорбаджи Мичо на

Огнянова.

*По причина на обезродяването, през последните десетилетия не е регистрирано нито едно новородено българче с горепосочените лични имена.

Едно живо, русокосо момиченце стоеше вече пред него и го гледаше кротко в очите.

*кротко – понятие, несъвместимо с днешното поведение на учениците.

– Събке, кажи ми сега, кой цар освободи българите от гръцко робство?

Неуместен въпрос, тъй като софиянци любят тази държава повече от татковината и с нетърпение очакват уикендите, за да ги прекарат там.

– От турско робство освободи българите… – захвана момичето погрешно.

Турско робство ли? В учебниците вече пише, че такова нещо никога не е имало! И дори да е останало днес някакво турско присъствие у нас, то е само в областта на културата и се отнася до сериалите, излъчвани по родните ни телевизии. Погледнато реалистично обаче, от тези филми избавление е невъзможно.

– Събке, стой! Ти кажи, татовата, от гръцко робство царят, дето ги освободи, а то от турското има кой цар да ги избави.

А от Брюкселското робството, бай Мичо, някой ще може ли да ни освободи?

– Което си е речено от бога, то ще стане – продума поп Ставри.

* от бога – да се разбира ”от Америка”.

Простодушното загатване на чорбаджи Мича извика съчувствена усмивка по много лица. Шъпот и глухо кискане се разнесе из залата.

Събка извика звънливо:

– От гръцко робство избави българите цар Асен, а от турско робство ще ги избави цар Александър, от Русия!

От Русия ли? Казват, че тя първо трябвало да спаси Украйна от себе си, и чак тогава да идва да спасява и нас за трети път.

Кака Гинка даже викаше, щото я чуха наоколо:

– Па какво сте такива втрещени? Бога ли разпна момичето? Казва си правото! И аз казвам, че цар Александър ще ни избави, не друг!

Прозорливост или наивност – изберете сами!

– Лудетино, мълчи мари! – шушнеше майка й.

Сама Събка стоеше като попарена. Тя слушаше всеки ден от баща си и гостите му тия неща и не разбираше защо става това шушукане.

И до днес само в къщи и в механата се зъбим на тиранина. А когато удари час за бунт, никакви ни няма. Национален характер!

Стефчов стана и се обърна към предните столове:

– Господа, тук се пръскат революционни идеи против държавата на негово величество султана. Аз не мога да остана тука и излазям.

Заради Стефчовците султанът и до ден днешен си е на власт в България и възнамерява да забрани изучаването в училище на романа „Под игото” от Иван Вазов.


image0 (9K)