Подсъдим за тероризъм у нас сириец заплашвал свидетел по делото

Подсъдимият за тероризъм Ал Фанди Ясим заплашвал свидетел по делото. Това стана ясно по време на поредното заседание по делото.

Съдът докладва писмо от ДАНС, в което се посочва, че има данни, че Ясим отправял заплахи срещу свидетел с анонимна самоличност.

На 19 декември 2016 г. Ясим е отправил съобщение във „Фейсбук“ на свидетеля, съдържащо заплахи за живота му. Затова свидетелят напуснал страната.

Самият Ясим пожела да даде обяснения. Той отрече да е отправял заплахи и подчерта, че говори английски език. „Датата е декември месец, а тогава вече ни бяха иззети телефоните“, подчерта той. Ясим посочи, че от октомври няма телефон. През март в килията имало друг човек, който ползвал телефон. Въпросният престоял 5-6 дни и след това напуснал.

Запитан от прокурор Ганчева дали служители на затвора са проверявали за забранени вещи, Ясим отговори, че не са проверявали, докато този човек е пребивавал в тяхната килия.

Стана ясно обаче, че в килиите им продължават да се откриват телефони. Преди време бяха иззети няколко мобилни апарата и бе решено да се изготви експертиза относно съдържанието им. На 27 март отново е задържан телефон – на Абдулхаммид. Не е ясно как телефоните, които са забранени вещи в затвора, достигат до тях.
тримата обвинени Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим – са сирийски граждани на 20, 22 и 24 години, получили статут на бежанци в Германия.

Те са заловени от граничен патрул край гранична пирамида 315 на българо-турската граница. Според обвинението целта и на тримата е била да се присъединят към терористичните организации „Мюсюлмански братя“ и „Ислямска държава“.

Обвинителният акт е внесен по член 108а, ал. 7 от Наказателния кодекс за влизане в страната през границата с Гърция не по законния ред с цел да участват в престъпление – тероризъм.

източник: news.bg


image0 (9K)