Подробности за аварийно кацналия на летище София военен самолет

Италианският военен самолет „Спартан“ кацна аварийно на летище „София“ в 17,10 часа. Той поиска тази процедура заради отказал двигател. Това потвърдиха от аеропорта.

Драмата е започнала още в 16.40 часа, когато в Регионална дирекция Гранична полиция – Аерогари е постъпила информация, че самолет е поискал от ръководството на аерогарата аварийно кацане на софийското летище. Задействан е план за действие при аварийно кацане на самолет.

Заради аварийното приземяване на машината, на място били извикани пожарни коли и линейки. „Викането им е по процедура, която е задължителна при аварийно кацане. За щастие не е била необходима тяхната намеса”, разкриха още източниците.

В момента самолетът е на паркинга на летището, но ще бъде изтеглен към северния район на аеропорта, научи  БЛИЦ.

От военното министерство съобщиха, че ще окажат пълна техническа помощ за установяване точно каква е аварията и ако може да бъде отстранена още на българска земя.

Това е възможно, понеже нашите военно-ремонтни бригади са запознати с техническите особености на тези самолети, понеже и ние имаме 3 „Спартан“-а. Ако аварията е по-тежка, ще се наложи да пристигне екип специалисти от Италия.


image0 (9K)