Подправките: Научете повече за лечебната им сила

Подправките не само овкусяват  нашата храна, но крият голяма лечебна сила за нашето здраве.

Кои са подправките с лечебни свойства:

Чудото на име чесън

Мнозина го избягват заради специфичната миризма, но по този начин лишават организма си от благотворните вторични растителни вещества, на които се дължи характерният мирис. Консумацията на чесън понижава кръвното налягане и предпазва от тромбоза. А силното му антиоксидантно действие е много полезно за клетките.

Мащерка

Мащерката съдържа розмаринова киселина, която понижава нивото на холестерола. Освен това мащерката е традиционно лечебно средство при простуда. При кашлица билката потиска спазмите и подпомага отхрачването.

Канелата

Канелата ускорява обмяната на веществата. Но тя има и един недостатък: Съдържа кумарин, който може да увреди черния дроб. За предпочитане е цейлонската канела, която съдържа по-малко кумарин от китайската канела. Твърди се освен това, че канелата понижава нивото на кръвната захар при болните от диабет тип 2.

Шафран

Тази скъпа подправка, ще стори нещо много полезно за здравето: Изследвания доказват, че шафранът се отразява много добре на човешката психика и дори помага при депресии. Твърди се, че е достатъчно само да помиришете тази подправка, за да се избавите от симптомите на предменструалния синдром. Освен това шафранът е силен афродизиак.

Анасон

Анасонът има антиспазматично действие при проблеми с храносмилането. Помага при възпаления.

Джинджифил

Не всички обичат джинджифил, но едва ли някой оспорва благотворното му въздействие при настинки. В китайската и в аюрведичната медицина джинджифилът се използва като противовъзпалително средство, например при ревматизъм и артроза. Освен това джинджифилът съдържа антиоксиданти и болкоуспокояващи етерични масла.

Куркума

Куркумата има поне пет благотворни качества: Понижава нивото на холестерола, има антиоксидантно и противовъзпалително действие, намалява риска от ракови заболявания. Забавя обусловените от възрастта промени в човешкия мозък, куркумата предпазва и от Алцхаймер.


image0 (9K)