Подписано е споразумение за газопроводa „Турски поток“ от Русия към Турция

Две години след първото обявяване на проекта за строеж на газопровода „Турски поток“ той най-накрая получи юридическа основа. Според споразумението между турското и руското правителства през Турция ще преминават най-малко 15 млрд. куб. метра газ . Но въпросът за изнасянето на суровината през страната към ЕС все още не е решен, което поставя под съмнение появата на втора линия на газопровода, пише „Коммерсант“.
Министрите на енергетиката на двете страни Александър Новак и Берат Албайрак подписаха междуправителствено споразумение по проекта „Турски поток“. „Газпром“ ще предостави на турската газова компания „Боташ“ отстъпка за газта. В споразумението става дума за строителството на две линии на газопровода с мощност от 15,75 милиарда кубометра годишно във всяка. Първата ще бъде предназначена за Турция, а втората за транзит към Южна Европа. Напълно е разбираема ситуацията само с първата линия на газопровода. Според споразумението сухопътната му част ще бъде получена от „Боташ“ , а тази по дъното на Черно море – от Русия.
Според директора на турския Институт за енергийни пазари и политики Волкан Оздемир детайлите около втората линия на „Турски поток“ ще зависят от преговорите между Русия и ЕС за възможни доставки от нея на суровината от „Газпром“. Ако Европейската комисия, която в момента е срещу такъм вариант, не отстъпи, то може да бъде реализирана схема със съвместна руско-турска компания за износ на газ в Европа, което ще позволи заобикалянето на ограниченията в законодателството на ЕС. „Но смятам, че този вариант е малко вероятен, понеже „Газпром“ не го подкрепя“, смята г-н Оздемир.


image0 (9K)