Подкрепяте ли опитите върху животни?

Всяка година по целия свят над 100 милиона животни са подложени на експерименти. Организациите за защита на животните от години се борят за намаляване броя на експериментите и дори за прекратяване на практиката, посочвайки нехуманноста и болката, която се причинява на тези живи същества, като основна причина.

[ad id=“225664″]

Голяма част от учените, както и част от обикновените хора, смятат, че тези тестове са необходими и изтъкват плюсовете както за нас, така и за самите животни, пише vesti.bg, пoзовавайки се на Animal Testing.

[ad id=“308672″]

„ЗА“

1. Тестовете върху животни допринасят за откриването на много лекове. Като примери са давани откриването на инсулина чрез премахване на панкреаси на кучета, създаването на ваксината срещу детски паралич, която редуцира случаите на заболяването драстично и също е открита чрез експерименти върху животни, и други.

2. Няма адекватна алтернатива за тестване на друг жив цялостен организъм. Живите организми са изключително сложни, затова изучаването на клетки в епруветка, въпреки че понякога е полезно, не може да предостави цялостно изследване на процеси, предизвикани от даден продукт, които протичат в нервната, ендокринната и имунната система.

[ad id=“253433″]

3. Животните са подходящи за експерименти, защото си приличат с хората по много признаци. Всички бозайници, включително и хората, имат еднакви орагни – сърце, дробове, бъбреци и още, които функционират по същия начин.

4. От експериментите има и ползи за животните. Ако ваксините не се тестват върху животни, милиони от тях биха умирали от най-разнообразни болести като бяс, левкимия, хепатит, тетанус, антракс и други. Чрез експериментите върху животни се достига и до продукти, от които печелят самите животни.

[ad id=“263680″]

5. Експериментите върху животни са строго регулирани от закони и организации по целия свят В България основна регулация се осъществява по Закона за защита на животните. Съществуват и редица неправителствени организации като „ПЕТА“, които също се грижат за защитата на животните и превенция на експериментите извън правните норми.

[ad id=“236993″]

„ПРОТИВ“

1. Експериментите върху животни са нехуманни и жестоки. Обектите на изследване най-често са подложени на изкуствено хранене, дишане, причиняват им се рани, за да се следят процесите на регенериране, проверяват се нивата на търпимост на болката. Известни са случаи, в които някои животни са убивани по изключително мъчителен начин като например с въглероден диоксид.

2. Вече съществуват алтернативни методи за осъществяване на експерименти. „In vitro“ тестове в епруветка – да, не може да се изследва цялостна система и реакцията ѝ, но пък могат да се изследват директно човешки клетки, което би дало по-реални резултати.

[ad id=“236999″]

3. Животните всъщност са много различни от хората, затова тестовете върху тях не дават голяма гаранция. Анатомичните, метаболитните и клетъчните различия между човека и животното правят опитите върху животни недостатъчно достоверни.

4. Лекарствата, тествани върху животни, не непременно са безопасни Тестовете върху животни за „Виокс“ – лекарство за артрит, показват, че не вреди на сърцето на мишките. Оказва се, че това не важи за хората – от него са предизвикани над 27 000 инфаркта и други сърдечни усложнения, преди да бъде изтеглено от пазара.

[ad id=“237001″]

5. Експериментите върху животни могат да подведат учените Някои вещества, които са опасни за животните, са полезни за хората. Например аспиринът е смъртоносен за някои видове, но пък има ползи за човешкия организъм. Ефикасното лекарство „Такролимус“, което се дава и до днес за намаляване на риска от отхвърляне на нов орган, за малко да бъде зачеркнато от списъка, защото се оказало опасно за животните.


image0 (9K)