Подготвя се предсрочното отстраняване на Тръмп от власт

Камарата на представителите на американския Конгрес ще разгледа днес резолюция с призив към вицепрезидента Майк Пенс да използва 25-ата поправка в Конституцията на САЩ за отстраняването на президента Доналд Тръмп от власт.

След това представителите ще обсъдят и въпроса за импийчмънт на държавния глава заради погрома срещу сградата на Конгреса на САЩ, който привърженици на Тръмп извършиха в сряда. Това се съобщи  председателят на камарата – Нанси Пелоси от Демократическата партия.

Ако вицепрезидентът Майк Пенс и кабинетът не предприемат действия след гласуването, долната камара на Конгреса ще пристъпи към процедура по импийчмънт на президента.

Лидерите на републиканците в долната камара на Конгреса дадоха да се разбере, че не подкрепят отстраняването на държавния глава, но междувременно втори сенатор от Републиканската партия отправи призив към Тръмп да се оттегли. Пат Туми заяви, че подобен ход би бил най-добрият за страната. Той обаче не смята, че процедурата по импийчмънт има смисъл, защото остават дни до края на мандата на Тръмп.

Преди това друга сенатор от Републиканската партия – Лиса Мърковски, беше първата, която отправи призив за незабавна оставка на президента Тръмп.

Междувременно редица компании в САЩ обявиха, че вече няма да даряват средства за предизборни кампании на конгресмените – републиканци, отказали да утвърдят победата на Джо  Байдън. Той ще положи клетва като президент на Съединените щати на 20 януари.

Заради безредиците миналата сряда са заведени най-малко 25 съдебни дела за вътрешен тероризъм. При погрома срещу сградата на Конгреса на САЩ загинаха 5 души, сред които и един полицай.

 

 


image0 (9K)